A zero waste home door Bea Johnson

Zoals jullie in de bewuste veranderingen serie misschien wel hebben gemerkt, is mijn interesse in zero waste gegroeid. Toen ik hoorde dat Bea Johnson naar Nederland zou komen was de keuze dus al snel gemaakt, daar moest ik heen! Vandaag deel ik alles wat ik dinsdag heb geleerd van Bea en laat ik jullie haar boek zien. 

Bea Johnson begon in 2006 met het verminderen van afval en vandaag de dag produceert zij met haar gezin van vier slechts een mason jar afval per jaar. Toen Bea begon met het verminderen van afval kon zij hier bijna geen informatie over vinden. Daarom begon zij met bloggen. Dit werd een groot succes, haar website is the place to be als je ook maar iets wil weten over het verminderen van afval. In 2013 publiceerde zij een boek met daarin al haar tips, ervaringen en ontdekkingen. Je kan dus wel zeggen dat Bea een echt guru is. Ze heeft haar idealen weten om te zetten naar een werkelijkheid waar ze ook haar brood mee kan verdienen. Ik vind het bewonderenswaardig!

Bea Johnson in Amsterdam

Bea Johnson is alles wat ik van haar verwacht had en nog veel meer. Laat ik beginnen bij het feit dat het een super elegante vrouw is, ze staat de hele avond op hoge hakken met een prachtige outfit. Allemaal tweedehands, vertelt ze trots. Later komt de aap uit de mouw, ze komt uit het zuiden van Frankrijk. Dit verklaart niet alleen haar accent, maar zeker ook haar elegantie en liefde voor lekker eten.

Bea verteld over het principe van de 5 R’s: Refuce, Reduce, Reuse, Recycle en Rot. Dit is in vijf woorden de manier waarop zij het flikt. Ze illustreert dit aan de hand van levendige voorbeelden. Echt, Bea is ontzettend grappig! Zo maakt ze van een onderwerp dat de meesten als stoffig en hippie gedoe zouden bestempelen, iets super hips!

Wat ik ook bewonderenswaardig vind, is dat ze iedereen in hun eigen waarde laat. Er komen vragen over veganisten (wat Bea niet is) en over haar familie en ze legt heel geduldig uit hoe zij die levensstijlen compleet accepteert, maar wel in ruil hiervoor ook respect terug vraagt. Een mooie insteek waar je veel mee kunt bereiken, denk ik.

The ultimate guide to simplifying your life

Genoeg over Bea, want ze schreef ook een boek. Natuurlijk kocht ik dit boek én liet ik het signeren. Want, als je het nog niet door had, ik ben fan geworden. Ik heb hier en daar al wat gebladerd in het boek, maar heb het nog niet gelezen. Dit is dus slechts een eerste indruk. Het echte leeswerk bewaar ik voor mijn tripje naar Berlijn over een paar weken (spoiler!).

Het boek is super simpel, maar stijlvol vormgegeven. Helemaal hoe Bea ook is. Het begint met een mooi voorwoord over Bea haar jeugd en de ontwikkeling tot hun huidige leefstijl. Vervolgens introduceert ze de 5 R’s. Dit zou je de theorie van het boek kunnen noemen. Hierna komt namelijk het, vind ik, echt leuke stuk; de praktijk. Ze vertelt per categorie van ‘het leven’ de manier waarop je je afval hoeveelheid kunt verminderen. Van keuken tot badkamer tot reizen, alles komt aanbod. Inclusief recepten, tips en ervaringen.

Ik verheug mij ontzettend op het lezen van dit boek, het is zover ik nu heb gezien makkelijk geschreven en het leest dus waarschijnlijk zo weg. Ik ben benieuwd hoe dit me gaat veranderen. Volgens mij heb ik mijn volgende doel gevonden. Ik ben vegetariër en dat is helemaal normaal geworden het afgelopen jaar, nu is het tijd om minder afval te gaan produceren.

Overigens wil ik nog even een shoutout geven aan de meiden van emma+john voor het organiseren van deze geweldige lezing en Pllek voor het verzorgen van de fantastische, toepasselijke locatie!

Wil je Bea zelf ook nog even horen spreken, hier vind je een lezing die ze voor google gaf twee jaar geleden.

Foto’s van de lezing zijn gemaakt door Fotografie Groen.

X

Vorige bericht
Volgende bericht

7 Comments

 • Reply
  Liset
  20 maart 2017 at 10:49

  Interessant! Toevallig zag ik vorige week een stuk op tv over mensen die ook zo leefden. Zij produceerden ook maar een glazen pot afval per jaar. Zij wasten zichzelf ook met regenwater, hadden een ouderwetse ton wat ze als wc gebruikten en recycleden alles. Ik ben benieuwd hoe je het gaat implementeren in je eigen leven (hoe ver zou je willen gaan?), het is nog best wel een omschakeling lijkt me :). Leuk om je weg hier naartoe te volgen!
  Liset onlangs geplaatst…Review | Action Shape & Blush paletteMy Profile

  • Reply
   Marieke
   20 maart 2017 at 12:19

   Ik heb geen idee hoe ver ik zou gaan, volgens mij is dat een kwestie van tijd. Waarin je dan steeds iets verder gaat. En het is zeker een omschakeling! Ik moet mezelf constant vertellen dat ik niet in een keer zonder afval kan leven, als ik weer eens niet tevreden ben over hoe goed ik het dan wel niet doe…

 • Reply
  KouweKleren
  20 maart 2017 at 15:08

  Wat leuk dat jij ook geweest bent! Wat een volle zaal. Kan me voorstellen dat het een erg inspirerende vrouw is!
  KouweKleren onlangs geplaatst…Groen verhuizen: 6 manieren om van je overbodige spullen af te komenMy Profile

 • Reply
  Claire
  20 maart 2017 at 18:52

  Zoo onwijs leuk! Ik wilde erheen maar Amsterdam was net iets te ver weg. Als ik wist dat jij ook ging hadden we samen kunnen gaan. Wat stom dat ik dat niet even na heb gevraagd. Ik ben héél benieuwd naar de review. Ik zat namelijk enorm te twijfelen om deze te gaan kopen. Laat je weten wanneer de review online komt?

  • Reply
   Marieke
   20 maart 2017 at 19:27

   Oohh wat stom, volgende keer beter! Ja zal ik doen 🙂

 • Reply
  Galina
  21 maart 2017 at 12:00

  Ben heel benieuwd naar je review, aangezien ik het zelf ook een heel inspirerende vrouw vind. Vooral omdat ze inderdaad gewoon lekker zichzelf is, een elegante stijl heeft en bewijst dat dingen als zero waste niet per se suf en stoffig zijn!
  Galina onlangs geplaatst…DIY: maak je eigen lavendel geurzakjesMy Profile

  • Reply
   Marieke
   24 maart 2017 at 11:14

   Ja, ik vind dat inderdaad vooral heel erg tof! De review zal eraan komen 🙂

  Leave a Reply

  CommentLuv badge