Bewuste veranderingen #1

Een paar weken geleden introduceerde ik al een nieuwe categorie op Bluebell Forest, sustainable changes. Bij deze nieuwe categorie heb ik een (super leuke, vind ik zelf) serie bedacht. Want wat is een blog nou zonder serie?! Precies! Daarom presenteer ik jullie vandaag ‘Bewuste veranderingen’ #1.ย 

Deze serie zal een verzameling zijn van kleine veranderingen in je leven die goed voor het milieu zijn. Van de keuken tot onderweg en nog veel meer. Het belangrijkste is dat het in een handomdraai te veranderen is. Hiermee hoop ik jullie natuurlijk te inspireren om deze veranderingen zelf ook door te voeren. Zullen we beginnen?

Thee

Ik houd heel erg van thee. Ik drink iedere dag zeker drie koppen thee en het liefst in allemaal verschillende smaakjes. Er gaan dus nog al wat zakjes doorheen. Totdat ik laatst thee aan het zetten was en mij realiseerde hoe gek dat eigenlijk is. We gooien na ieder kopje thee zo’n heel zakje weg en na +/- twintig koppen thee ook nog een doosje. Om dat doosje zit dan vaak ook nog een plasticje. In andere woorden, super veel afval! Gelukkig is hier een heel simpele oplossing voor. Het is een beetje een open deur (zoals veel dingen in deze serie zullen zijn), de oplossing is losse thee. Tegenwoordig kun je op heel veel plekken losse thee kopen, dit doe je vervolgens in een zeefje of thee ei en klaar ben je. Ik koop mijn thee bij de Yoghurt Barn, zij verkopen thee in weckpotjes en ‘navul zakjes’. Dat ziet er ook nog eens super leuk uit! Het zeefje komt overigens van de Dille & Kamille.

Maandverband

Claire schreef hier laatst al een interessant artikel over. Maandverband zit blijkbaar vol met slechte stoffen. Net als de thee brengt maandverband natuurlijk ook heel veel afval met zich mee. Gelukkig zijn er merken die het anders doen. Claire vertelde al over Yoni, wat bij de Etos wordt verkocht. Hier verkopen ze ook maandverband van Sanature, welke iets goedkoper is. Daarom heb ik ze voor jullie vergeleken. Uiteindelijk vind ik de Yoni producten wel echt fijner in gebruikt. De maandverbandjes zitten verpakt in een doosje en los in afbreekbaar plastic. Die van Sanature zitten ook in afbreekbaar plastic verpakt, maar wel in een ‘normale’ plastic verpakking. Al met al betaal ik dus liever net wat meer voor die van Yoni.

fullsizeoutput_732
fullsizeoutput_733

Wattenschijfjes

Ook hier schreef Claire al een uitgebreid artikel over. Daarom zal ik deze ‘bewuste verandering’ alleen kort noemen. Ook hier gaat het weer over het verminderen van afval. Mijn watjes won ik bij de website Lumabelle en ze zijn van Love the Planet. Voor het hele verhaal over watjes verwijs ik jullie door naar het artikel van Claire.

Brood

Weet je nog dat je op de basisschool altijd brood in je broodtrommeltje mee kreeg? Op de middelbare school werd dit stom en niet meer cool, dus vervangen door plastic zakjes. Nu op de opleiding of je werk haal je waarschijnlijk zelfs je eten in de kantine en neem je niets meer mee. In ieder geval, of je nou eten in de kantine haalt of het meeneemt van thuis in een zakje, er zit een ‘eenmalige verpakking’ omheen. Moet je nagaan hoeveel afval dat per jaar is! Net zo makkelijk is toch dat eeuwige broodtrommeltje. Deze keer misschien niet van barbie, maar van het mooie merk ECOlunchbox . Deze is overigens ook ideaal voor salades. Behalve dat het afval scheelt, scheelt zelf brood meenemen ook geld. Ook niet vervelend als arme student toch?

Tandenborstel

Als laatste tip deze keer laat ik jullie deze tandenborstel zien. Hij is gemaakt van bamboe. Eerst dacht ik ‘huh, bamboe. Dat is toch net zo vervuilend?!’. Na er even over na te hebben gedacht, bedacht ik mij dat dat natuurlijk helemaal niet zo is. Bamboe groeit namelijk echt mega snel, dus het is heel anders dan hout van bijvoorbeeld tropische bomen. Daarbij is het ook composteerbaar. Een hele eye opener voor mij, waarna ik direct deze tandenborstel heb aangeschaft bij marqt. Hij is ook erg fijn, mochten jullie je het afvragen. Als je hem weggooit kun je de haartjes er met een pincet uit halen en bijย het restafval doen. Het bamboe kan gewoon op de compost hoop!

Dat was het voor deze keer. Misschien zie je mijn nieuwe interesse ‘minder afval’ wel terug. Hopelijk heb ik jullie kunnen inspireren en/of verassen met nieuwe oplossingen. Wat vinden jullie van deze serie?

X

 

Vorige bericht
Volgende bericht

23 Comments

 • Reply
  Claire
  5 maart 2017 at 11:48

  He wat een goeie veranderingen! En tof dat je die winactie hebt gewonnen. Ik ben helemaal fan van mijn wattenschijfjes, alleen moet ik er echt wat meer bestellen haha. Soms draai ik hem een keertje om ? Ik kende het merk ECOlunchbox niet! Wat een mooi merk. Wat stom dat dat vroeger oncool was he! Terwijl ik altijd platgedrukt brood had als ik het in een zakje deed. Naar die bamboe tandenborstels ben ik heeeeel benieuwd. Ik ga ze eens proberen. Mega lief dat je mij noemt Marieke!! Ik ben benieuwd naar deel 2! โ˜บ

  • Reply
   Marieke
   5 maart 2017 at 20:09

   Hahah ik eerijk gezegd ook hoor… Ja die lunchbox is echt geweldig! Echt een aanrader (ondanks de prijs)! Natuurlijk noem ik je, trouwens, ik kan moeilijk al jouw artikelen gaan stelen. Dat vind ik echt buitengewoon asociaal. Oh ja, nou deel 2 is misschien wel nog leuker vind ik haha

 • Reply
  KouweKleren
  5 maart 2017 at 16:53

  Leuk artikel en wat een fijne, opgewekte rubriek. Ik probeer de boel altijd positief te bekijken, maar heb dit weekend een beetje een ‘blegh het stelt allemaal niks voor’-dipje. Dus zo’n post is precies wat ik nodig had!
  KouweKleren onlangs geplaatst…Drie Instagramposts die mij aan het denken zettenMy Profile

  • Reply
   Marieke
   5 maart 2017 at 20:09

   Dankjewel Hermien, super lief compliment ๐Ÿ™‚ Hopelijk wordt as week een fijnere week!

 • Reply
  Resaarcle
  5 maart 2017 at 20:53

  Een leuke en interessante reeks, ik kom zeker nog eens piepen!
  Resaarcle onlangs geplaatst…Goed begonnenโ€ฆMy Profile

 • Reply
  Malou | Blonde Blossom
  6 maart 2017 at 10:08

  Wat een leuke serie, Mariek! Die lunchtrommel is echt ontzettend gaaf vind ik, en die tandenborstel ook! Hoe duur zijn die? Het Yoni maandverband ga ik ook weer gebruiken. Malou x
  Malou | Blonde Blossom onlangs geplaatst…Big Green Smile | Biologische multi-purpose oliรซn als skincareMy Profile

  • Reply
   Marieke
   6 maart 2017 at 17:59

   Dankje ๐Ÿ™‚ Die lunchtrommel rond de 30 volgens mij en de tandenborstel 3,95 dacht ik. Allebei ook bij su en jill te krijgen trouwens!

 • Reply
  Charel
  6 maart 2017 at 10:15

  Dit vind ik super leuk om te lezen! Die wattenschijfjes ga ik ook echt inslaan.
  Charel onlangs geplaatst…Kennismaking met RAU cosmeticsMy Profile

 • Reply
  Marleen
  6 maart 2017 at 21:53

  Ah super goed dat je hier zo meebezig bent. Als ik dit zo lees dan kun je inderdaad enorm veel dingen aanpakken wat eigenlijk niet eens moeilijk is!

  • Reply
   Marieke
   9 maart 2017 at 12:47

   Dankjewel :)! Ja dat klopt zeker en het is nog leuk ook haha

 • Reply
  Merel
  9 maart 2017 at 10:06

  Leuk artikel! Super goed dat je jezelf met deze duurzame keuzes bezig houdt. Die wasbare wattenschijfjes moet ik ook echt eens gaan proberen, ze staan al te lang op mijn lijstje. Benieuwd naar je volgende artikel over dit onderwerp!

  • Reply
   Marieke
   9 maart 2017 at 12:46

   Dankjewel! Die wattenschijfjes zijn ook รฉcht handig! Het zijn net kleine kussentjes ๐Ÿ˜‰

 • Reply
  Galina
  12 maart 2017 at 23:48

  Superleuk dat je deze reeks begint! Als je een beetje handig bent kun je trouwens ook zelf wasbare wattenschijfjes maken, scheelt enorm in de kosten. Ik ben trouwens ook een ontzettend theeleut, drink soms wel 1.5 liter per dag ๐Ÿ˜ฎ

  • Reply
   Marieke
   13 maart 2017 at 09:31

   Dankjewel! De grijze watjes op de foto heb ik zelf gemaakt ๐Ÿ™‚ Dat gaat inderdaad ook super makkelijk!

 • Reply
  Lisa
  19 maart 2017 at 14:08

  Wat veel goede veranderingen bij elkaar! ๐Ÿ™‚ Ik ben vooral onder de indruk van het feit dat er een tandenborstel bestaat waarvan je de haren eruit kunt halen zodat je je afval beter kunt scheiden, haha. Dat wist ik nog helemaal niet …

  • Reply
   Marieke
   20 maart 2017 at 12:13

   Hahaha, ja daar was ik ook van onder de indruk. Het is toch fijn dat er zelf mensen over dit soort dingen nadenken, zodat het voor ons allemaal makkelijker wordt ๐Ÿ˜‰

 • Reply
  Rowan
  19 maart 2017 at 18:11

  Wat een mooie keuzes heb je al gemaakt zeg! De wettenschijfjes staan op mijn verlanglijstje en die broodtrommel is echt heel erg gaaf!
  Rowan onlangs geplaatst…Kopenhagen | mijn favoriete bezienswaardighedenMy Profile

  • Reply
   Marieke
   20 maart 2017 at 12:10

   Dankjewel ๐Ÿ™‚ Ja die broodtrommel is mooi he, het was een cadeautje van mijn moeder en echt helemaal in de roos!

  • Reply
   Marieke
   20 maart 2017 at 12:12

   Dankjewel ๐Ÿ™‚ Ja he! Ik heb hem ooit van mijn moeder cadeau gekregen en dat was echt helemaal in de roos haha!

 • Reply
  Linda
  22 maart 2017 at 22:21

  Ik ben ook dol op losse thee, het is inderdaad beter voor het milieu (kwartje valt nu ook hier), maar heeft ook zoveel meer smaak. Je hebt mij aan het denken gezet, en zal zeker eerder voor losse thee gaan dan voor de zakjes. Over de schijfjes hoor ik meer, en ik ben wel nieuwsgierig geworden. Mijn huid is alleen wel over gevoelig waardoor een nieuw wattenschijfje ergens veiliger aanvoelt. Misschien zit het wel tussen mijn oren, ik moet mij er duidelijk nog wat meer in verdiepen ๐Ÿ™‚

  • Reply
   Marieke
   24 maart 2017 at 11:16

   Ja losse thee is inderdaad ook gewoon veel lekkerder haha. Wat leuk dat ik je aan het denken heb gezet ๐Ÿ™‚ De wattenschijfjes kun je in principe, net als handdoeken, gewoon erg heet wassen. Dan zijn ze weer als nieuw ๐Ÿ˜‰

  Leave a Reply

  CommentLuv badge