Bewuste veranderingen #2: zero waste boodschappen met Bag-again

Het is weer tijd voor een nieuwe aflevering in de bewuste veranderingen serie. Vandaag wil ik jullie kennis laten maken met een super tof merk. Van Bag-again kreeg ik een paar zakken om boodschappen te doen en afgelopen week ging ik de uitdaging aan; zero waste boodschappen doen. 

Bag-again

Inge kreeg in 2014 tijdens het boodschappen doen een ingeving die vele van ons misschien wel zullen herkennen. Alles zat namelijk in het plastic, ook het brood zat in een plastic zak. Die zak zou ze thuis direct weggooien. Zo ontstond het idee voor een katoenen broodzak. In 2015 besloot Inge haar plannen uit te voeren. Ze ontwikkelde een broodzak gemaakt van GOTS-gecertificeerd katoen. Al snel kwamen hier fruit en groente zakjes bij. De zakken worden in India in een veilige fabriek geproduceerd. Onderhand kun je ook verschillende andere, mooie zero waste producten bij Bag-again kopen.

Bag-again is echt een hemel voor de zero waste fanaat. Ze hebben zakken van mooi materiaal, rvs rietjes, menstruatiecups, ‘dental tabs’ en nog veel meer. Ik heb al een lang verlanglijstje die hopelijk ergens de komende tijd besteld gaat worden!

Boodschappen doen met Bag-again bags

Van Inge kreeg ik het de package deal ‘four-in-one’ toegestuurd. Dit is een pakketje met één fruit&vegetable bag S, één in maat L, één broodzak in maat S en ook hiervan één in maat L. Een mooie starterskit dacht ik. De grote zakken zijn echt groot en de kleintjes zijn ook echt klein. Dat verschil vind ik erg fijn, dan weet je zeker dat je een geschikte zak hebt. De zakken zien er stevig uit en het materiaal is van mooie kwaliteit.

Zoals ik al zei, ging ik een uitdaging aan. Voor één week aan boodschappen doen met zo min mogelijk, het liefst geen, afval. Ik had al gehoord van een winkel in Utrecht waar je goed zero waste boodschappen kunt doen. Om het mijzelf wat makkelijker te maken koos ik van te voren een paar gerechten uit, ik schreef een boodschappenlijstje en ging op weg.

SuperFair is een biologische supermarkt die nu op een paar plekken in Nederland zit. Ze hebben er de gebruikelijke biologische producten, maar ook hebben ze alle groente, granen, pasta’s, etc los in de verkoop. Wat ik helemaal tof vind, is dat ze een plek hebben waar je je Ecover producten kunt bijvullen (waarvoor je vijftig cent korting krijgt)! En ze verkopen ook koekjes en snoepjes los. Hier kun je dus, als je even je best doet, heel goed zero waste winkelen.

Shoplog

Ik kocht eten voor vier avonden, brood voor ontbijt en lunch, fruit en verder nog wat pasta, uien, schoonmaakmiddel en koekjes. Thuis heb ik nog een potje pesto staan, dus als ik wat tomaten overhoud kan ik misschien ook nog een vijfde maaltijd eruit slepen.

Mijn boodschappen:

 • Rozijnen Sultana €0,43
 • Uien €0,61
 • Aardappel krieltjes €1,14
 • Appel Elstar €1,09
 • Eco allesreiniger citroen €2,75
 • Tomaten cherry tros €1,69
 • Avocado €1,00
 • Sinaasappel €0,59
 • Sugar snaps €2,86
 • Geitenkaas vers naturel €1,99
 • Fusilli volkoren €0,76
 • Brood €2,49
 • Kokoskoekjes €0,94
 • Smeer creme mierikswortel €2,59

Voor dit alles betaalde ik €20,93, dat is zo’n 30% duurder dan als ik naar de ah was geweest en niet tot nauwelijks biologische producten had gekocht. Het is wat duurder en ik snap heel erg goed dat dit voor sommige mensen niet uit kan. Toch was ik blij verrast, het valt mij alles mee. Het enige wat ik misschien nog extra bij zal moeten kopen, is een brood.

Zero waste boodschappen doen

De zaken bevielen me echt heel erg goed. Aangezien ik in mijn eentje leef zijn veel verpakkingen veel te groot, nu kon ik precies zoveel meenemen als ik nodig had. Verder zijn de zakken gewoon echt van goede kwaliteit. In de broodzakken kun je van alles doen, wat heel handig is. De fruit zakken zorgen ervoor dat je fruit en groenten ‘bij elkaar’ blijven. Ideaal!

Zoals je op de foto kunt zien heb ik bijna geen verpakkingen meegenomen. De kaas zat in plastic, de bonen ook omdat ze afgeprijsd waren (wel gered van het vuilnis), de fles ecover heb ik opnieuw gevuld en het potje met mierikswortel kan ik nog super goed voor andere dingen gebruiken. Ik merkte wel dat ik nog wat meer materiaal nodig heb. Zo had ik toch twee papieren zakjes nodig. Gelukkig kunnen die gewoon gerecycled worden. Ik ben helemaal enthousiast, hopelijk kan ik dit in mijn systeem krijgen. Eens in de week mijn ‘grote’ boodschappen bij de SuperFair en dan aanvullen met de ah om de hoek.

Voor meer zero waste inspiratie kun je Bag-again op Instagram en Facebook volgen.

Heb je de eerste aflevering van de serie gemist? Hier kun je hem vinden, vol met simpele tips om iets bewuster te leven!

X

Dit artikel is in samenwerking met Bag-again geschreven. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie.

Vorige bericht
Volgende bericht

13 Comments

 • Reply
  Malou | Blonde Blossom
  2 april 2017 at 13:20

  Je bent gewoon nog lekkerder bezig van ik al dacht! Wat goed dat je nu elke week naar de SuperFair wilt gaan. Ik vind die zakjes echt superleuk en de aardappeltjes waren ook echt superlekker! Ik vind het ook echt toffe zakjes! Malou x

  • Reply
   Marieke
   2 april 2017 at 14:37

   hahaha dankjewel lieve Malou 🙂 Leuk zijn ze he (en ja ze waren mega lekker)?! Tegenwoordig shop ik niet meer bij de Zara, maar bij bag-again 😉

 • Reply
  Claire
  3 april 2017 at 20:33

  Wat een gave samenwerking Marieke! Wat tof dat je in Utrehct ook een SuperFair hebt. Je boodschappen zijn wel iets duurder dan normaal, maar je zou de zakjes natuurlijk ook mee kunnen nemen naar de markt. Oeehh ik wil dat soort zakjes ook wel 😀 Ik ga eens in de shop kijken!

  • Reply
   Marieke
   3 april 2017 at 22:42

   Ja dat kan inderdaad ook heel goed! Zelfs in de appie kom je een heel end, ik wilde nu mijzelf alleen nog net iets verder uitdagen haha. Moet je zeker doen wees gewaarschuwd voor de mooie spullen wel haha !

 • Reply
  Merel
  5 april 2017 at 13:42

  Wat ben jij enorm goed bezig zeg! Leuk om te lezen 🙂 en SuperFair ziet er uit als een ideale winkel! Jammer dat ze die niet in Nijmegen hebben..
  Merel onlangs geplaatst…Carrotcake overnight oatsMy Profile

  • Reply
   Marieke
   6 april 2017 at 12:57

   Hahah dankjewel! Misschien heb je in Nijmegen wel een ander soort zero waste winkel? Op de website van emma+john staat een kaart met allemaal zero waste winkels in Nederland. Daar zou je eens op kunnen kijken!

   • Reply
    Merel
    6 april 2017 at 13:00

    Ik heb daar inderdaad al eens gekeken. In Nijmegen hebben we Dille & Kamillie en de markt voor verpakkingsvrije kruiden, en bij Crudo hebben ze een klein assortiment verpakkingsvrij met rijst, noten en havermout bijvoorbeeld maar helaas kan ik daar niet alles vinden 🙁
    Merel onlangs geplaatst…Schoenen van ananas leerMy Profile

 • Reply
  Eva
  5 april 2017 at 20:44

  Wat goed dat je dit doet, ik zou zelf ook minder plastic zakjes voor fruit e.d. moeten gebruiken.

  • Reply
   Marieke
   6 april 2017 at 12:58

   Dankjewel 🙂 Ja dat is precies wat ik ook dacht haha!

 • Reply
  Sofie
  6 april 2017 at 10:58

  Hee, wat leuk! Ik heb ook net zo’n artikel online staan. Fijn is het hé, om zo je boodschappen te doen? Het gaf me toch een goed gevoel om te zien hoe weinig verpakking ik bij had in vergelijking met anders.
  Leuke blog, ik ga je volgen!
  Sofie onlangs geplaatst…Dagboek: Een week verpakkingsvrij winkelenMy Profile

  • Reply
   Marieke
   6 april 2017 at 12:59

   Haha wat toevallig! Ja super fijn, ik ben dan altijd een beetje trots. Leuk, dankjewel 🙂

 • Reply
  Rowan
  15 april 2017 at 13:30

  Wat een super mooie en handige tasjes, echt een geweldig alternatief voor plastic!! Dit komt zeker op mijn wishlist!
  Rowan onlangs geplaatst…Fotoverslag | Het Historische Naarden-VestingMy Profile

  • Reply
   Marieke
   16 april 2017 at 15:01

   Ja mooi he! Ze hebben ook hele leuke met ‘BROOD’ erop gedrukt

  Leave a Reply

  CommentLuv badge