Bewuste veranderingen #3

We zitten alweer bijna halverwege mei en dus is het de hoogste tijd voor een nieuw artikel in de bewuste veranderingen serie. Vandaag wil ik jullie weer een paar tips geven voor het dagelijks leven en ik heb nog een leuke aankondiging!

Triodos Bank

Soms vergeten we dat duurzaam leven ook gaat over minder tastbare dingen dan eten of verzorgingsproducten. Een mooi voorbeeld hiervan is een duurzame banken. Waarschijnlijk weten de meesten het wel, maar banken zijn lang niet altijd goed voor de wereld. Ze investeren jouw geld op plekken waar je het nooit zou willen hebben en geven je eigenlijk ook niet echt inzicht in waar het nou eigenlijk is.

Een mooi voorbeeld van een bank die wél duurzaam is, is de Triodos Bank. Recentelijk nog uitgeroepen tot de meest duurzame bank in de sustainable brand index. Ik ben al jaren klant bij de Triodos Bank en heel erg tevreden. Ze zijn super klantvriendelijk en omdat het niet een grote bank is voelt het ook nog eens, tot zover dat kan, persoonlijk. Overstappen is echt een eitje, je print een formulier uit, vult het in en stuurt het met je handtekening naar ze op. Een paar dagen later heb je je nieuwe rekening.

Fair Phone

Net zoiets wat je soms vergeet, is je telefoon. De meeste van ons zullen een Iphone of Samsung hebben en niet verbaasd zijn als ik je nu zeg dat dat niet de meest duurzame telefoons zijn. Een paar jaar geleden ging Bas daarom op onderzoek uit, kun je een telefoon ook duurzaam produceren? Dit was nog best een klus, die helaas ook niet volledig is geslaagd. Waar Bas wel in is geslaagd, is een veel betere telefoon ontwikkelen dan alle andere.

De Fair Phone 2 is onderhand een feit en ik weet dat ik hem, als ik een nieuwe telefoon nodig heb, ga aanschaffen. Ieder stapje is namelijk een stapje.

Vandebron

En dan de laatste ‘ontastbare’ verduurzaming; groene stroom. Veel energie aanbieders bieden dit ook aan, alleen krijg je dan precies dezelfde stroom als je buren tegen een andere prijs. Als ik het internet mag geloven is dit allemaal dus een beetje een vage handel. Natuurlijk kun je zelf zonnepanelen op je dag plaatsen en zo zijn er nog een paar andere manieren. Dit kost alleen best veel geld. Gelukkig is er ook nog een andere oplossing. Sinds 2013 kun je bij de energieleverancier Vandebron namelijk stroom kopen bij mensen die een overschot hebben doordat zij op een duurzame manier energie opwekken. Zo weet je dus precies waar het vandaan komt.

Na wat onderzoek te hebben gedaan, lijkt dit de beste optie te zijn. Helaas is het systeem nog steeds zo dat je niet per definitie dan ook groene stroom uit je stopcontacten krijgt, toch is het een stap in de goede richting. Vooral als je kijkt naar de huidige markt.

Mijn keuzes voor ‘merken’ heb ik oa gemaakt op basis van de sustainable brand index 2017. Natuurlijk zijn er nog veel meer bedrijven die ook heel goed bezig zijn, dit zijn slechts suggesties.

Future Fest 2017

En dan nu de leuke aankondiging, want ik organiseer samen met mede studenten een festival. Het festival gaat over global warming en welke rol wij hierin spelen. Dat is natuurlijk een heel zwaar onderwerp, maar wij willen dit juist met een positieve insteek brengen. Verwacht leuke muziek, lekker eten en interessante sprekers. En mij natuurlijk! Jullie zijn allemaal van harte welkom op 22 mei van 15:00 tot 22:00 in de Snorfabriek in Utrecht.

 

X

Vorige bericht
Volgende bericht

11 Comments

 • Reply
  Claire
  14 mei 2017 at 09:25

  Wat een leuke veranderingen! Ik wil binnenkort ook overstappen naar Triodos maar dat doe ik als ik student-af ben. Anders is dat zo’n romslomp 😉 Maar ik wil absoluut niet bij een niet-groene bank. Als je ziet waar soms je geld in geïnvesteerd wordt, niet normaal. Toen ik vorig jaar een telefoon kocht twijfelde ik ook over de fairphone maar hij werkt niet zo goed als een iPhone.. Ik weet dat dat misschien oppervlakkig klinkt maar ik gebruik mijn telefoon heel veel voor bloggen maar ook privé dus dan wil ik wel een goede telefoon waar ik lang meedoe en zuinig op ben. Maar dat is iedereens afweging om te maken natuurlijk. Veel plezier bij Future fest! De poster ziet er al heeeel tof uit.
  Claire onlangs geplaatst…Hotspot: Eureka in Zwolle | Vegan proeverijMy Profile

  • Reply
   Marieke
   15 mei 2017 at 16:58

   Ja dat snap ik wel, ik ben wel echt heel erg over ze te spreken. Zou er zeker een keer de tijd voor nemen. Ik heb laatst gekeken naar de fairphone 2 en het viel me op dat die eigenlijk best vergelijkbaar is met de Iphone 5s, die heb ik nu dus dan ga ik in ieder geval er niet op achteruit. Plus dat hij per onderdeel te vervangen is, dus dan kun je hem altijd beter maken op de punten die je belangrijk vindt. Ik snap je wel helemaal hoor, is een heel logische afweging.

 • Reply
  Marieke
  15 mei 2017 at 13:27

  Zo goed bezig! Dit zijn allemaal dingen die ik ergens in mijn achterhoofd wel weet, maar die ik dan weer weg druk. Dus zulke reminders zijn wel fijn haha 🙂

  • Reply
   Marieke
   15 mei 2017 at 16:58

   Haha dat is precies de insteek van de serie, leuk 🙂

 • Reply
  Merel
  17 mei 2017 at 09:13

  Over de fairphone hoorde ik toevallig deze week was, al was dat helaas niets positiefs.. Overstappen naar een groene bank moet ik wel nog steeds doen, bedankt voor de reminder!
  Merel onlangs geplaatst…Lente risotto met groene aspergeMy Profile

  • Reply
   Marieke
   18 mei 2017 at 09:37

   Wat hoorde je dan? Ik begreep ook dat het heel ingewikkeld is om een ‘fair’ phone te maken, maar vind het wel heel tof dat ze het in ieder geval proberen! Haha graag gedaan 🙂

   • Reply
    Merel
    18 mei 2017 at 19:57

    Haperen, vastlopen, opnieuw opstarten, ruis op het scherm, apps die eruit vliegen, scherm op zwart tijdens het bellen, meerdere onderdelen die vernieuwd moeten worden binnen een jaar tijd.. Niet heel positief dus helaas 🙁

 • Reply
  Natasja Oosterloo
  18 mei 2017 at 09:02

  Ik zit met mijn persoonlijke rekening bij Triodos en met mijn zakelijke rekening en onze gezamenlijke rekening bij de ASN. Daar krijg je nog rente, jeuj :)!

  En tof, jullie event! Alvast veel plezier aanstaande zondag!

  • Reply
   Marieke
   18 mei 2017 at 09:38

   Hahah tja die rente, dat is wel nog een dingetje he.. Zolang hij maar niet onder de nul komt 😉

   • Reply
    Natasja Oosterloo
    18 mei 2017 at 09:43

    Inderdaad 🙂 En ik vind het sowieso een goed gevoel dat Triodos mooie zaken steunt met mijn geld.
    Natasja Oosterloo onlangs geplaatst…Een oude liefdeMy Profile

 • Reply
  Rachel
  18 mei 2017 at 10:27

  Wat goed dat je dit deelt! en heel veel plezier alvast aanstaande zondag!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge