Boek recensie: A zero waste home door Bea Johnson

Afgelopen voorjaar was ik samen met een vriendin bij de lezing van Bea Johnson, zero waste guru, in Amsterdam. Na afloop was er de mogelijkheid om haar boek te kopen en te laten signeren. Nu is het dan eindelijk tijd om mijn mening over het boek met jullie te delen. 

Bea Johnson

Ik schreef vlak na de lezing al een uitgebreid artikel over Bea. Haar lezing was super interessant en heeft mij aan het denken gezet. Dit was ongeveer het begin van mijn zero waste interesse, die jullie hier op Bluebell Forest ook wel gemerkt zullen hebben. Bea Johnson liet mij namelijk zien dat zero waste alles behalve stoffig is. Bij het event kocht ik ook haar boek. Het heeft even geduurd, maar ondertussen heb ik hem uit en vertel ik jullie graag wat ik ervan vind.

Zero waste lifestyle

Bea Johnson begint in haar boek bij haar verhaal. Zij verteld hoe ze is opgevoed, vroeger leefde en hoe ze bij de zero waste lifestyle terecht is gekomen. Dit schrijft ze verhalend en met veel humor. Je leest er snel doorheen, het is fijn om even wat achtergrond informatie te hebben. Ook relativeert het de boel, aangezien ze laat zien dat ook zij vroeger alles behalve duurzaam leefde.

Na dit hoofdstuk vind je een hoofdstuk met, als het ware, de theorie. Hierin legt ze uit hoe zij de 5 R’s heeft ontwikkelt, refuse, reduce, reuse, recycle en rot. Eerst vond ik dit maar een knullig systeem, het klonk wat kinderlijk en ik geloofde er ook niet helemaal in. Totdat ik dit hoofdstuk eens goed las, toen kwam ik erachter dat dit toch echt wel een doordacht systeem is. Als je het goed toepast werkt het echt.

fullsizeoutput_86a
fullsizeoutput_866
fullsizeoutput_869
fullsizeoutput_867

Hierna is het boek erg overzichtelijk ingedeeld. Alle hoofdstukken gaan over een stukje van je leven. Zo heb je bijvoorbeeld een hoofdstuk over de keuken, kleding en een over cadeau’s. Ieder hoofdstuk begint met een korte inleiding, waarin vaak de leukste anekdote’s over haar zoektocht voorbij komen. Hierna verteld geeft ze je een helder stappenplan om zelf ook van alle onnodige spullen af te komen. Bij veel hoofdstukken vind je hierna een lijst met alles wat zij heeft in deze categorie. Ook verteld ze je op dit moment alle trucjes die zij heeft ontwikkelt. In bijna ieder hoofdstuk staan recepten om spullen zelf te maken.

Een naslagwerk

Ik vind het boek van Bea echt heel erg goed. Het is leuk om een keer goed door te lezen, want je leert er veel van, maar het is misschien nog wel meer een naslagwerk te noemen. Alles wat je wilt weten staat erin, ze deelt haar beauty recepten, diner en voorraadkast systeem. Ik vind het prettig dat het boek zo overzichtelijk ingedeeld is. Dit zorgt ervoor dat je het ook echt als naslagwerk kunt gebruiken. Grappig is, dat ik Bea kan horen praten. In haar presentatie vertelde ze al veel dat ze ook schrijft in haar boek. Ze schrijft precies zoals ze praat en als ik iets las dat ze ook verteld had, dan hoorde ik het haar weer aan mij vertellen.

Home made mascara

Een van de recepten die in het boek staat, is een recept om zelf mascara te maken. Dit moest ik natuurlijk proberen. Je begint hierbij met het branden van amandelen, net zolang totdat ze verkoolt zijn. Hier ging het direct mis bij mij. Ik had niet het geduld om de amandelen zolang op het vuur te laten staan. Toen ik dus klaar was met het recept had ik super klonterige grijze mascara. Niet echt wat je wil… Nu heb ik geactiveerde houtskool gekocht om het hiermee nog eens te proberen, zo weet ik in ieder geval zeker dat het zwart wordt.

Ik raad iedereen die interesse heeft in zero waste aan om dit boek te lezen. Het is een goed startpunt om meer kennis op te doen over deze lifestyle en het misschien wel in je leven toe te passen.

X

Vorige bericht
Volgende bericht

5 Comments

 • Reply
  Sara
  8 juli 2017 at 10:27

  Bedankt voor de tip! Het lijkt mij een leuk en nuttig boek. Ik ga kijken of ze het boek bij de bieb te leen hebben ?

  • Reply
   Marieke
   8 juli 2017 at 10:34

   Dat lijkt mij een heel goede zero waste stap 😉 Leuk!

 • Reply
  Kim
  9 juli 2017 at 09:35

  Bea lijkt mij zo’n inspirerende vrouw. Als ze ooit weer een lezing geeft: geef een gil. Ik ga er graag heen!
  Kim onlangs geplaatst…YouTube update. Do I still like it? +zerowaste giveawayMy Profile

 • Reply
  Hermien - KouweKleren
  17 juli 2017 at 22:04

  Ik keek al uit naar je review, ik vind jouw nuchtere en praktische kijk altijd leuk, dus die is voor mij een mooie maatstaf. Ik kan soms ook een beetje achterdochtig zijn bij ‘gooi je hele leven om’-boeken, hoe inspirerend ze in theorie ook zijn. Maar dit boek klinkt out-of-the-box (mascara was zo’n ding waarvan ik dacht dat je het echt altijd zou moeten kopen) en praktisch, leuk!
  Hermien – KouweKleren onlangs geplaatst…Snacken zonder plasticMy Profile

  • Reply
   Marieke
   20 juli 2017 at 10:05

   Dankjewel voor je lieve reactie, wat leuk! 🙂

  Leave a Reply

  CommentLuv badge