Capsule wardrobe

Uit mijn herfst capsule wardrobe update bleek dat sommige van jullie het concept van de Capsule Wardrobe nog niet kennen. Daarom schrijf ik vandaag een extra artikel om het nog eens duidelijk uit te leggen. Aangezien er al honderduizenden in bloggersland zijn die hier erg veel over hebben geschreven, zal dit geen mega artikel worden. Onderaan het artikel zal ik nog wat linkjes zetten en verder is google je grote vriend.

Het principe

Het principe van een capsule wardrobe is vrij simpel. Per seizoen stel je je garderobe samen. Hiervoor gebruik je ongeveer 35 kledingstukken, inclusief schoenen en jassen en exclusief pyjama’s, ondergoed en sportkleding. Aan het begin van ieder seizoen bedenk je welke kleding past bij het weer van dat seizoen, welke kleding je nog draagt en welke kleding je voor dat seizoen mist. Dat betekend dat je een stapel kleding krijgt die in je garderobe blijft, misschien wat kleding dat je weggooit én een stapeltje kleding die je voor dat seizoen niet kan gebruiken. Dat is kleding die dus bijvoorbeeld veel te warm of juist te koud is, deze stapel bewaar je en die bekijk je het seizoen erna weer. Vervolgens ga je op zoek naar de kleding stukken die je nog mist. Hierbij let je erop dat die kleding qua kleur en qua model goed past bij de kleding die je al hebt. Hierdoor zorg je dat je, ondanks dat je niet veel kledingstukken hebt, je toch veel verschillende outfits kan dragen.

Mijn capsule wardrobe

De reden dat ik mijn garderobe op deze manier inricht kun je in dit artikel lezen. Ik doe het dus omdat het voor mij de meest toegankelijke manier is om milieubewuster met mijn kleding om te gaan. Daarom heb ik nog een paar persoonlijke regels toegevoegd.

 1. De kleding die ik weggooi geef ik aan de kringloop, zodat deze hergebruikt kunnen worden.
 2. De kleding die ik nieuw koop, koop ik óf tweedehands, óf van een ‘duur’/goed merk. Hiermee probeer ik stukje bij beetje de kledingstukken van betere kwaliteit te laten zijn, waardoor ze langer mee zullen gaan.
 3. Punt twee betekend dus dat ik geen kleding meer koop bij de H&M, Monki, Pull&Bear, &Other Stories etc.

Ik hoop dat dit een duidelijker beeld geeft bij de capsule wardrobe trend en wat mijn visie hierop is. Als je er meer over wilt weten kun je op de blog en het youtube kanaal van Anna kijken of de wikipedia pagina erover (haha). Ook kun je op Pinterest super veel over de Capsule Wardrobe vinden.

Vorige bericht
Volgende bericht

4 Comments

 • Reply
  Claire
  22 januari 2017 at 11:25

  Zo cool! Aan de ene kant zou ik ook een capsule wardrobe willen, maar ik vind niet dat ik genoeg kwalitatieve kleding heb om er maar 35 uit te kiezen. Ik denk dat als ik investeer in wat duurzamere kledingstukken het goed te doen is 🙂
  Claire onlangs geplaatst…Prijsvechter: kopen we onszelf werkloos?My Profile

  • Reply
   Marieke
   22 januari 2017 at 14:59

   Ja dat snap ik goed, daarom koop ik nu ook alleen nog maar kwalitatief goede kleding.

 • Reply
  Eva
  24 januari 2017 at 22:29

  Iemand anders schreef laatst ook over dit onderwerp, en vertelde dat je eerst alle basics moet hebben en af en toe een gekke print koopt. Toen dacht ik juist dat een capsule warderobe zonde van je geld is, aangezien je die basics misschien helemaal niet draagt 😉 Maar eigenlijk word ik er steeds nieuwsgieriger naar of zo’n garderobe voor mij ook werkt. Werkt het voor jou om bijvoorbeeld maar 35 kledingstukken te hebben?

  Liefs!
  Eva onlangs geplaatst…De 8 opmerkelijkste zoekwoorden waar mijn blog op werd gevondenMy Profile

  • Reply
   Marieke
   25 januari 2017 at 16:05

   Ja het werkt voor mij erg goed. Ik zelf heb voornamelijk kleding die goed bij elkaar past. Ik heb een soort kleurenpallet (rouleert een beetje per seizoen) en daarin koop ik alles. Daardoor past bijna alles bij elkaar en dan heb ik inderdaad nog een paar met een gekke print e.d. Maar mijn antwoord kort; ja! haha

  Leave a Reply

  CommentLuv badge