City guide Berlijn #1: Mitte

Zoals jullie misschien op mijn instagram hebben gezien, was ik een paar weken geleden in Berlijn. Ik was daar voor vijf dagen, in mijn eentje, en heb allemaal super leuke hotspots ontdekt. Deze deel ik graag met jullie. Ik heb ze ingedeeld per wijk en we beginnen vandaag natuurlijk met het centrum, Mitte. 

Zeit Für Brot

Dit bakkertje zat naast het hostel en er stond iedere ochtend een rij tot buiten. Ik moest Zeit Für Brot nu ook proberen! Toen ik binnen kwam lopen zat het helemaal vol met mensen. In het midden stond een mooie bar waar je kunt bestellen. Er lagen allerlei gebakjes, verschillende belegde broodjes en achter de bar stond een kast vol broden. Bij de gebakjes lagen onder anderen een hele rits aan cinnamon rolls. Ze hadden ze in allerlei smaken, van de klassieke tot framboos met witte chocola. Ik koos een cinnamon roll met walnoten en maple cyrup voor €2,70. En wat was hij lekker! Ik snapte de rij direct, want dit waren echt heel erg goeie! Ik heb vervolgens iedere dag daar mijn ontbijt gehaald.

fullsizeoutput_824
tpo_zfb_2012-92_1
tpo_zfb_2012-203_1

Na even de website door te spitten kwam ik erachter dat dit een keten is, ze zitten verspreid door heel Duitsland. Ook las ik dat alle producten biologisch zijn. Dat maakt deze hotspot natuurlijk Bluebell Forest waardig!

Father Carpenter Coffee Brewery

Een plek waar ik meerdere keren heb gezeten is de Father Carpenter Coffee Brewery. Dit koffie tentje heeft echt mijn hart gestolen. Het zit een beetje verscholen in een hofje waardoor het veel rust uitstraalt. Ik, als barista, vind de koffie natuurlijk mega belangrijk en hier slaagden ze met vlag en wimpel! Zo zag ik bijvoorbeeld dat ze ieder individueel kopje afwegen, waardoor er precies genoeg koffie in de koffiefilter zit. Dat is echt veel werk, maar je proeft het direct dus het is het helemaal waard.

fullsizeoutput_825
IMG_5725
IMG_5727
fullsizeoutput_826

 

Verder hebben ze er een heel leuke kaart met allerlei dingen voor ontbijt en lunch. Onder andere (vegan) bananenbrood, wat echt heel erg lekker was! Ook leuk, op zaterdag mag je er niet op je laptop want op zaterdag is het weekend. Op mijn laatste dag besloot ik hier te ontbijten, wat een fantastisch besluit was. Ik nam een broodje met avocado en gepocheerde eieren. Op de avocado zaten chili vlokken en er werd nog wat salade bij geserveerd. Wat ik zo leuk vind aan dit plekje, is dat alles net iets extra’s heeft. Het is allemaal niet het goedkoopste, maar je krijgt er echt wat voor terug. Zo wordt er bij het bananenbrood boter geserveerd. Je krijgt direct een grote kan met water. En zitten er dus chili vlokken en echt lekkere salade bij je ontbijt. Het zijn allemaal kleine dingen, maar ze maken het helemaal af.

Nicholas’ church

Berlijn is natuurlijk heel erg aangetast door de tweede wereld oorlog. Bijna alle huizen waren verwoest en hierdoor zie je nog maar op weinig plekken hoe Berlijn voor de oorlog was. Een plek waar je dit wel heel goed kunt zien, is rondom de Nicholas’ Church. Het pleintje om deze kerk in nog zo goed als in tact.

IMG_5758
IMG_5760
IMG_5755

 

En nog meer…

Natuurlijk zijn er echt nog veel en veel meer leuke hotspots in Mitte te vinden. Hieronder nog een lijstje van plekjes die ik er leuk uit vond zien, maar waar ik helaas zelf niet meer naar binnen ben geweest:

 • Gelataria artigiane, voor lekker en eventueel veganistisch ijs.
 • Superfoodsberlin, voor de mooiste bowls en juices.
 • Rotation, voor prachtige (oude) prints.
 • The circus café, dit hoort bij het circus hostel en heeft een relaxte uitstraling.

Ik heb echt genoten van Berlijn, zoals jullie misschien al wel kunnen merken. Het is zo ontzettend heerlijk om in mijn eentje weg te zijn. Ik heb heel erg veel leuke mensen ontmoet in het hostel en allemaal leuke dingen beleefd. Dat hostel is overigens ook echt een aanrader, het Wombats City Hostel Berlin heette het.

Volgende keer deel ik de hotspots uit de wijken Kreuzberg en Nuenkölln met jullie.

X

Vorige bericht
Volgende bericht

3 Comments

 • Reply
  Rowan
  31 mei 2017 at 18:44

  Wat een leuke hotspots! Ik ga over twee weken naar Berlijn, ik ga je artikel dus zeker even opslaan!
  Rowan onlangs geplaatst…11 x Mechelen in geuren,kleuren en smakenMy Profile

 • Reply
  Elcke
  11 juni 2017 at 23:26

  Super tof dat je gewoon in je eentje in Berlijn bent geweest!
  De restaurantjes waar je over schrijft lijken mij ook echt geweldig, als ik in Berlijn ben wil ik zeker weten een bezoek brengen aan de Nicholas’ Church. Dat lijkt me heel mooi om te zien.

  Liefs, Elcke

  • Reply
   Marieke
   14 juni 2017 at 17:18

   🙂 Ja dat is ook echt een heel mooi stukje!

  Leave a Reply

  CommentLuv badge