City guide Berlijn #2: Kreuzberg en Neukölln

Twee maanden geleden was ik voor een paar dagen in Berlijn. Een paar weken geleden deelde ik de leukste hotspots van Mitte met jullie. Vandaag vertel ik jullie de leukste hotspots die ik heb gevonden in de wijken Kreuzberg en Neukölln. 

Brammibal’s Donuts

Een hotspot die menig vegan wel zal kennen, is Brammibal’s Donuts. Hier hebben ze allerlei veganistische en biologische donuts. Het tentje is hip ingericht en zat, zelfs aan het eind van de dag, nog vol. Er is heel veel hout in het interieur, dat voor de rest strak is. Door de planten en drukte straalde het cafeetje veel gezelligheid uit. Je vind er de standaard donut met suiker, maar ook de gekste smaken. Ik nam bijvoorbeeld een donut met bramen en lavendel, hij was echt mega lekker! Je kunt hier, naast donuts eten, ook koffie drinken en ontbijten. De koffie heb ik ook voor jullie getest en is goed gekeurd! Het leuke, vind ik, is dat alles zelf wordt gemaakt in de keuken. Dit is echt een plek waar je langs móét als je in Berlijn bent! Ik heb er uiteindelijk ongeveer twee uur zitten lezen omdat het zo’n lekker plekje was.

IMG_3103
5
6
7

De foto’s van Brammibal’s Donuts komen van hun Instagram.

Original Unverpackt

Sinds 2014 kun je in Berlijn naar deze verpakkingsvrije winkel. In een verpakkingsvrije winkel kun je zelf je potjes en zakjes vullen en zit er dus geen verpakking om de producten. Het is een klein winkeltje met alles erop en eraan. Er is een groente en fruit afdeling, broodplank, meerdere zuivel producten en ook droge producten zoals pasta, rijst, muesli en bloem. Verder is er een scala aan verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen en ingrediënten om dit zelf te maken. Ook vind je er allerlei verschillende potjes en flesjes om zero waste te kunnen leven.

1
4
2
3

Voor mij, met een groeiende interesse voor zero waste, was dit een echt walhalla. Eigenlijk kun je hier gewoon je wekelijkse boodschappen doen. Zelfs koekjes en snoepjes kun je er krijgen zonder verpakking. Ze hebben een interessante verzorgingsproducten afdeling. Met een lippenbalsem verpakt in papier die je zelf in een klein blikje kunt doen en twee grote potten met tandpasta tabletjes die je dan zelf in je potje kunt doen. Van de tandpasta nam ik wat mee, hier kun je lezen wat ik ervan vind. Iets dat mij wel echt opviel, was dat je een sticker op je potje moest plakken met het gewicht van het potje. Dat was dan direct ook het enigste minpunt.
De foto’s van Unverpackt komen van hun Instagram.

Berlinische Galerie

In de dagen dat ik in Berlijn was, ben ik vooral veel naar musea geweest. Mijn favoriet was de Berlinische Galerie. In dit museum vind je allerlei beeldende kunst, gemaakt vanaf 1800. Het gebouw is ontzettend indrukwekkend. De architectuur geeft de kunst echt de ruimte. Sowieso is het pand erg groot en hangt er niet veel, waardoor alles goed tot zijn recht komt. Beneden zijn er meerdere expositie ruimtes waar de tijdelijke tentoonstellingen zijn en boven vind je de vaste collectie.

IMG_5761
IMG_3087
IMG_3086

De exposities waren allemaal vrij experimenteel, maar wel indrukwekkend. Een van de exposanten had in allerlei krantenfoto’s over oorlog kleine stukjes kleur gegeven. Dit gaf de foto’s direct een heel ander effect, erg bijzonder. Een andere exposant had verschillende ruimtes gemaakt die de belevingswerelden van meerdere personen in beeld brachten. De vaste collectie was mooi vormgegeven op volgorde van tijd. Hierdoor kon je goed de geschiedenis van de moderne kunst zien en de ontwikkelingen hierin. Hiertussen hingen werken van allerlei verschillende kunstenaars, wat het afwisselend maakte. Alles bij elkaar maakte dat dit echt een heel fijn en mooi museum was, een must als je naar Berlijn gaat wat mij betreft.

En nog meer…

Natuurlijk zijn er echt nog veel en veel meer leuke hotspots in Kreuzberg en Neukölln te vinden. Hieronder nog een lijstje van plekjes die ik er leuk uit vond zien, maar waar ik helaas zelf niet meer naar binnen ben geweest:

 • Street coffee, een kraampje met koffie. Je kunt er niet zitten, maar wel ’s ochtends als echte italiaan aan de bar een espresso drinken.
 • Populus, een Scandinavisch koffietentje met eigen geroosterde koffie, gebakjes en ontbijt.
 • Kulinarische erinnerung auf Vietnam, een lief restaurantje met vietnamees eten.
 • Fair fashion naast Original Unverpackt, naast Original Unverpackt zit een fair fashion winkel met allemaal mooie merken zoals Armed Angels, People Tree en Miss Green.
 • Schiller Bar en Burgers, een restaurant met naar het schijnt heerlijk eten. Ernaast zit hun bar waar je lekker kunt borrelen met een wijntje erbij.

Er komt nog één deel met hotspots uit Berlijn, want wat zijn er toch veel leuke plekken! Daarna kunnen jullie alweer uitkijken naar hotpots in Kassel, Rome en Barcelona. Er komen weer wat leuke tripjes aan voor mij, deze vakantie!

X

Vorige bericht
Volgende bericht

2 Comments

 • Reply
  Sandra
  27 juni 2017 at 12:30

  Ben nog nooit in Berlijn geweest, maar deze hippe stad trekt mij wel heel erg! Zou er echt graag een keer naar toe willen. De hotspots die je laat zien zijn ook stuk voor stuk tof zeg. 🙂 Mijn vriend gaan wel binnenkort naar Berlijn, dus ik stuur je artikel even door hihi.

  • Reply
   Marieke
   28 juni 2017 at 09:27

   Ja je moet er echt een keertje heen! Haha leuk 🙂

  Leave a Reply

  CommentLuv badge