City guide Berlijn #3: Nog meer leuke plekken

Het is echt al een eeuw geleden dat ik in Berlijn was en mijn laatste hotspot artikel is ook alweer even geleden. Toch wil ik graag nog een aantal leuke plekken delen met jullie. Daarom nog een laatste aflevering met Berlijn hotspots. 

 

Hamburger Bahnhof

Berlijn is de hoofdstad van Europa als het aankomt op moderne kunst. Ik, als kunst student, moest daar natuurlijk goed gebruik van maken. Ik kocht een museum pas waarmee ik drie dagen lang onbeperkt in super veel musea mocht en ging helemaal los. In totaal bezocht ik zo’n zeven musea! Een ervan was de Hamburger Bahnhof. Een modern museum in een oud station, vlak bij het huidige station. Ik was echt helemaal omver geblazen door deze locatie. De ruimtes waren super groot en daardoor was er heel veel ruimte om de kunstwerken goed tot hun recht te laten komen. Verder vond ik de exposities ook heel interessant en vooral erg divers. Als je houd van wat conceptuelere moderne kunst, maar niet te abstract, is dit echt het bezoeken waard!

New berlin free guide

In het hostel leerde ik een Canadese uitwisselingsstudente kennen die voor een paar dagen in Berlijn was. Zij vertelde dat ze de eerste dag dat ze in een grote stad was altijd probeerde een ‘gratis’ tour te doen. Deze zijn in iedere stad te vinden, vertelde ze, en je betaald de tour guide achteraf wat je de tour waard vond. Ze vertelde dat zij eigenlijk alleen maar succes hiermee had gehad en in een paar uur de stad een stuk beter kende. De ochtend erop ging ik daarom met haar mee. Ik was natuurlijk al eens in Berlijn geweest, maar vond het daarom extra leuk om in een sneltreinvaart alle highlights nog eens te zien en er verhalen over te horen. Ik weet dat de meningen over dit soort tours verdeeld zijn. Wel weet ik ook dat er bedrijven zijn die ook daadwerkelijk gecertificeerd zijn om tours te geven en onder anderen een dergelijke tour aanbieden. Zolang je niet helemaal voor gratis meegaat, vind ik daarom dat het juist een ideale oplossing is voor mensen met wat minder geld (zoals studenten…).

Gemäldegalerie

Een ander museum dat ik bezocht was de Gemäldegalerie. Dit museum focust, in tegenstelling tot de Hamburger Bahnhof, klassiekere kunst. Er hangen mooie werken van grote meesters. Je loopt als het ware een rondje door de tijd, je begint in de middeleeuwen en eindigt bij de industrialisatie. Er hangen hier echt pareltjes van schilderijen. Uit allerlei streken van Europa en zelfs daarbuiten hangt er wel iets. De tentoonstelling zelf vond ik verder niet heel verassend of prikkelend. Het deed me een beetje denken aan het Rijks. De locatie daarentegen was wel erg mooi. Je verwacht het niet als je het gebouw binnenloopt, maar als je vervolgens het museum zelf binnenloopt (in het gebouw zit nog meer) zie je dat het zich in een grote mooie koepel bevind.

Curry 36

Als ik aan Duits eten denk, denk ik aan vlees en worst. Vooral worst. Iets wat ik natuurlijk niet eet, als vegetariër. Daarom moest ik ook helaas de curryworst overslaan dacht ik. Totdat bleek dat er bij Curry 36 vegetarische worsten waren! En wat was het lekker! Natuurlijk blijft het fast food en is het vooral erg veel saus, maar het is toch wel heel erg leuk om hier als vegetariër ook van te kunnen genieten.

Andere hotspots

 • Kleidermarkt Garage, deze vintage winkel is echt alles behalve wat ik gewend ben in Nederland. Ten eerste is hij echt mega en als ik zeg mega, bedoel ik echt méga. Ze hebben er alles wat je kunt wensen. Zeker het bezoeken waard als je in to de ’90 bent.
 • Monkey bar, deze bar zit boven een hip hotel en is zeker het bezoeken waard. De drankjes zijn aan de dure kant, maar het uitzicht is echt prachtig!

Hotspots in Berlijn deel 1 en deel 2

X

Vorige bericht
Volgende bericht

3 Comments

 • Reply
  Robin Valentine
  18 september 2017 at 17:40

  Dat is wel fijn dat ze vegetarische worsten hadden, dat komt niet vaak voor! En hoe was de tour uiteindelijk?

  • Reply
   Marieke
   24 september 2017 at 18:48

   De tour was ook echt leuk!

 • Reply
  Marleen
  22 september 2017 at 21:04

  Ik ben dus nog nooit in Berlijn geweest, maar het lijkt me zo’n toffe stad! En nu ik dit lees ben ik echt overtuigd 🙂

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge