City guide Krakau; op reis met mijn vereniging

Eind april was ik een week in Polen met mijn vereniging. Ik had gelukkig ook de tijd om Krakau zelf te ontdekken. In dit artikel laat ik jullie de prachtige stad zien, inclusief hotspots! Kijk je mee?

Een internationale vereniging

Sommigen zullen het al wel weten, sinds dit jaar ben ik lid van een vereniging in Utrecht. Het is een vereniging die in heel Europa zit en zowel studentikoze als maatschappelijke dingen doet. Naast dat ik met mijn vereniging ieder weekend wel een reisje zou kunnen maken, zijn er ook Europese evenementen. Eind april ging ik naar de algemene ledenvergadering van heel Europa, de Agora genaamd. Hier worden allerlei belangrijke dingen besproken die betrekking hebben tot het Europese beleid van de vereniging. In de lente worden daarnaast ook altijd nieuwe mensen voor verschillende functies gekozen. Een week lang slaap je met ongeveer 850 mensen in een gymzaal, vergader je in de lokale universiteitsgebouwen en feest je in verschillende clubs. Een supertoffe ervaring die je, als lid van de vereniging, eigenlijk niet kunt missen!

Florence van Oost-Europa

Naast alle vergaderingen en feestjes had ik ook nog wat tijd om de stad te ontdekken. Gelukkig maar, want wat is Krakau prachtig! Nu ik er ben geweest snap ik wel waarom ze het het Florence van Oost-Europa noemen. Het oude centrum is nog in perfecte staat met allemaal mooie gebouwen en historische plekken en de Joodse wijk heeft juist een heerlijke rauwe eigen sfeer. Omdat het echt een studentenstad is, kun je er heel goed feesten en uitgaan. Daarnaast brengen de studenten ook een sfeer met zich mee die ik heel fijn vind. Het is iets ongedwongens.

IMG_5463
IMG_5453
IMG_5477
IMG_5461

Must visits in Krakau

In Krakau zijn er een aantal highlights die je echt niet mag missen als je het mij vraagt:

  • Wawel Royal Castle, dit is een van de toeristische plekken in Krakau en ik snap wel waarom. Het kasteel staat boven op een berg vanaf waar je erg mooi uitzicht hebt. Het kasteel zelf heb ik helaas niet vanbinnen gezien omdat ik hier geen tijd voor had. Dit schijnt wel heel mooi te zijn! Ik ben wel in de kerk, die erbij staat, geweest. Hier kun je gratis in, vanbinnen zit hij vol met allemaal tierelantijntjes. Echt heel indrukwekkend!
  • Kazimierz, dit is de joodse wijk. Hier kun je makkelijk een hele dag door de straatjes slenteren. De wijk heeft allemaal leuke cafeetjes en is wat rauwer dan de rest van de stad. Ook voor leuke kleine winkeltjes ben je hier op de juiste plek.
  • Sukiennice, dit is een overdekte markt midden op de markt. Als je een souvenir wilt, moet je hier zijn! Verder is het ook echt een mooi gebouw en dus heel leuk om een keertje doorheen te lopen.

Hotspots in Krakau

Natuurlijk zijn er ook een aantal supertoffe hotspots die ik in Krakau heb ontdekt:

  • Wesola cafe, op de laatste ochtend besloot ik dat ik lekker ergens mocht ontbijten ter afscheid van de stad. Dat werd dit plekje. Het is hier echt op en top hipster, helemaal mijn straatje. Met lekkere koffie en gezonde ontbijtjes zit het er helemaal vol als ik binnenkom. Gelukkig was er nog een plekje aan de bar, want het was echt heel lekker!
  • Starej kuchni, hier kun je mega lekker Pools eten voor niet super veel. Ze hebben alle verschillende traditionele gerechten en zelfs als vegetariër kun je er super lekkere pierogni eten (een soort Poolse dumpling).
  • Bunkier Cafe, dit cafeetje zit in een soort kas aan de rand van het park. Het heeft een gekke oude en tegelijkertijd hippe uitstraling. Je kunt er super lekkere Poolse bagels eten, deze zijn iets groter en dunner dan normale, en verder zit je er gewoon heel relaxed.
IMG_5481
IMG_5489

Brakke kop gesignaleerd..

Mijn spullen in een gymzaal

Ik noemde het net al even, ik sliep dus met honderden anderen in een grote zaal. Er zaten niet heel veel waardevolle spullen in mijn koffer, maar een cijferslot op mijn koffer voelde toch niet als een overbodige luxe. Ik besloot een tsa slot te kopen, om precies te zijn kocht ik dit pakketje, aangezien ik echt altijd mijn slotjes kwijtraak. Nu heb ik een voorraadje, wat erg relaxed is!

Het viel me in Krakau vooral op hoe netjes en verzorgd de stad is. Alles is goed onderhouden en het park dat om het oude centrum heen ligt, stond er stralend in het heerlijke zonnetje bij. Ik weet niet hoe het ietsjes meer buiten het centrum is, want hier ben ik helaas niet geweest. Een van de redenen dat ik heel graag ooit nog eens naar Krakau wil. Mede om alle bezienswaardigheden nog eens te kunnen bekijken zonder een brakke kop en ook de wat minder toeristische plekjes te kunnen ontdekken. Krakau is dus sowieso een echte aanrader!

X

Dit artikel is in samenwerking met TSA slotje geschreven. Lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Vorige bericht
Volgende bericht

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge