De groener doener tag

Ongeveer een maand geleden zette een groep groene bloggers de groener doener tag op. Samen bedachten ze allemaal leuke vragen en beantwoordden deze op hun blog. Natascha van de blog Plantaardiger tagde mij en deze week vond ik eindelijk de tijd om de vragen te beantwoorden. 

Wat doe jij al veel groener en wat kun jij nog veel groener doen?

Van Sara Naus van Mevrouw Miauw

Na ongeveer twee jaar bewust met duurzamer leven bezig te zijn, durf ik wel te zeggen dat ik al aardig op weg ben. Ik eet ondertussen bijvoorbeeld vegetarisch, koop alleen nog maar fair fashion en probeer te letten op mijn plastic verbruik. Dit laatste is wel direct een onderwerp waar ik nog veel duurzamer mee zou kunnen zijn. Vaak ga ik toch nog voor het gemak en haal ik snel even wat bij de Albert Heijn. Liever zou ik eens in de week boodschappen doen op de markt en alles plastic vrij halen.

Hoe kan je op een goedkope manier je huis groener maken met planten?

Door Sanne van Omdatikdatwil

Vorig jaar besloot ik om een mini moestuin op mijn balkon te creëren. Ik kweekte mijn eigen bieten, radijsjes, tuinkers, tomaatjes, basilicum, dille en koriander. Dit vond ik echt een super groot succes! Ik heb alles vanuit zaadjes opgekweekt op mijn vensterbankje en vervolgens balkon. Ik heb nu nog steeds allemaal zakjes met zaden en kan dit jaar dus voor bijna niets nog een keer een moestuintje kweken. Dit is dan ook mijn grootste tip; koop zaadjes die je zelf opkweekt, dit is namelijk super goedkoop!

Wat zou je groen doen met een miljoen?

Van Hermien van Kouwe kleren

Het eerste wat ik met een miljoen zou doen is het kopen/bouwen van een tiny house dat helemaal zelfvoorzienend is. Het liefste zou ik deze ook zelf willen ontwerpen en daardoor invloed kunnen uitoefenen op bijvoorbeeld het materiaal, maar ook de indeling. Ook zou ik graag een stukje land kopen voor mijn tiny house waar dan direct nog plek is voor een moestuintje met een kleine kas. Hierna heb ik hopelijk nog super veel geld over en heb ik mijn eigen aandeel in de wereld al zoveel vergroend dat ik de rest wil investeren in duurzame startups en goede doelen.

Wat doe jij om mensen te informeren/motiveren om te kiezen voor een groene(re) levensstijl?

Door Sytse van Het Groene Broertje 

Dit vind ik best een lastige vraag. Natuurlijk wil ik dat mensen duurzamer gaan leven, maar ik ben ook een groot voorstander van het motto ‘leven en laten leven’. Ik wil mij niet bemoeien met andermans leven en ben er ook van overtuigd dat als ik dat wel doe, dit alleen maar averechts werkt. Natuurlijk zal deze blog invloed hebben op hoe duurzaam sommige lezers leven, maar of dat mijn doel is met mijn blog? Nee, eigenlijk niet. Met mijn blog wil ik alleen maar mijn eigen duurzame reis documenteren. Vanuit deze hobby en interesse ontstaan dikwijls interessante gesprekken met mensen uit mijn omgeving en dan is het ook vaak zo dat ik hen nog iets bij kan brengen, maar ook dit is niet het doel van die gesprekken. Dus eigenlijk is het korte antwoord op deze vraag; helemaal niks.

Wat vind jij de moeilijkste groene stap om te zetten?

Door Giulia van Renmeisje

Over deze vraag moest ik even nadenken. Ik denk toch dat dat dan het minderen van mijn afval is. Ik vind het gewoon nog super lastig om hierop te letten en ga sneller voor gemak. Iets waar ik dus zeker nog aan kan werken!

Wat is tot nu toe jouw beste groene beslissing?

Van Elcke van De Groene Zus

Mijn beste groene beslissing tot nu toe is het stoppen met het kopen van fast fashion. Hierdoor heb ik zoveel meer rust gekregen. Pas na het besluit om alleen nog maar fair fashion en tweedehands kleding te kopen, realiseerde ik mij dat ik echt verslaafd was aan shoppen. Ook al kocht ik helemaal niet zoveel, ik kocht wel te veel en kon eigenlijk niet een winkel uitlopen zonder iets te kopen. Dit maakte dat ik helemaal niet kritisch meer was of ik iets echt leuk vond of niet. Nu ben ik mega kritisch en koop ik alleen nog maar een item als die echt helemaal aan mijn eisen voldoet. Een hele vooruitgang voor het milieu en mijn portemonnee!

Hoe zorg jij er voor dat je minder voedsel verspilt?

Van Natascha van Plantaardiger

Als je alleen voor jezelf hoeft te koken merk je in de supermarkt al snel dat eigenlijk alles verpakt is voor twee of meer mensen. Mijn holy grails tegen voedselverspilling zijn daarom mijn tupperware bakjes en vriezer. Ik kook eigenlijk altijd voor minimaal twee avonden en vries dan of het teveel gekookte eten in porties in, of eet het later in de week op. Dit is goed tegen voedselverspilling, maar ook goed voor mijn studentenportemonnee. Hoe meer je in een keer kookt hoe goedkoper het namelijk is, gek genoeg.

Mijn vraag: Wat was jouw eerste duurzame stap?

Soms is het heel relativerend om op deze vraag een antwoord te horen van groene bloggers. Dit zorgt er namelijk voor dat je weer even beseft dat iedereen ergens moet beginnen, ook de mensen waar je nu zo tegenop kijkt.

Mijn eerste groene stap was toen ik in Nepal aan het reizen was. Dit was het moment dat ik bewust stopte met het eten van vlees vanuit een duurzame motivatie. Ik kocht toen nog gewoon fast fashion, had geen benul van de impact van plastic en wist ook niet hoe ontiegelijk slecht vliegen is.

Wil jij ook de groener doener tag op je blog invullen? Doe het vooral en laat het me even weten, dan kom ik je antwoorden lezen! Vergeet niet de bloggers bij de vragen te taggen, wel zo lief!

X

Vorige bericht
Volgende bericht

4 Comments

 • Reply
  Jessica J.
  20 februari 2018 at 10:25

  Die rust die je ervaart sinds je geen fast fashion meer koopt, ken ik. Ik koop enkel nog fast fashion als ik echt niet anders kan. Duurzame stukken zijn meteen ook hogere kwaliteit, je doet er veel langer mee. En sinds ik enkel nog proefdiervrije producten koop, is mijn hamsterdrang en het kopen van back-ups van báck-ups ook vrijwel verdwenen.
  Jessica J. onlangs geplaatst…Natuurlijke kruidenthee van Mirabella’s CreatiesMy Profile

  • Reply
   Marieke
   25 februari 2018 at 10:09

   Ja, wat fijn is dat he!

 • Reply
  Hermien - KouweKleren
  23 februari 2018 at 00:28

  Wat leuk dat je zelf nog een vraag hebt toegevoegd! Mijn eerste officiële groene stap was het niet meer kopen van fast fashion, maar geleidelijk kwam ik erachter dat ik met terugwerkende kracht al veel heb meegekregen uit mijn jeugd: geen voedsel verspillen, eigen tasjes mee en zuinig zijn op je spullen bijvoorbeeld. Dat breng ik nu allemaal met hernieuwd vuur in praktijk en andersom leren mijn ouders weer van mij, zo leuk! Ik herken veel van je antwoorden, vooral over fair fashion. Daarom vind ik het ook altijd leuk om jouw posts daarover te lezen! Keep up the good work!
  Hermien – KouweKleren onlangs geplaatst…Lentekriebels: 10 fashion favorieten van bewuste merkenMy Profile

  • Reply
   Marieke
   25 februari 2018 at 10:10

   Wat leuk dat je eigenlijk al zoveel vanuit je ouders hebt meegekregen en hen nu weer dingen kunt meegeven!

  Leave a Reply

  CommentLuv badge