Bewuste veranderingen #6: Duurzaam back to school

In deze aflevering van de bewuste veranderingen serie geef ik jullie tips hoe je duurzaam je nieuwe schooljaar in kunt gaan. Om een handje te helpen geef ik een van de tips weg! Kijk dus snel wat je kunt winnen en hoe.

Nu het alweer augustus is, begin ik voorzichtig te denken aan het volgende college jaar. De boeken die ik nodig heb, plannen voor volgend jaar en natuurlijk alle andere spullen die je nodig hebt om goed te kunnen studeren. Dit jaar sta ik voor een nieuwe uitdaging; hoe doe je dit duurzaam?

a Green Story

a Green Story is een webshop voor duurzame kantoorartikelen. Het idee voor dit bedrijf ontstond toen Yagmur, eigenares van a Green Story, nog op de middelbare school zat. Hier kwam zij tot de ontdekking dat er nauwelijks duurzame kantoorartikelen te vinden waren. Vanuit hier ontstond het idee voor een bedrijf die dit aanbied. Jaren en een studie later heeft zij dit samen met haar team verwezenlijkt.

Bij a Green Story vind je dus duurzame kantoorartikelen met als belangrijkste product het GreenBook. Dit is een notitieboekje met pagina’s die als een soort whiteboard werken. Daardoor kun je oneindig veel schrijven in het boekje en dit vervolgens weer uitwissen. Om te zorgen dat je nog langer kunt doen met het boekje en er zo veel mogelijk uit kunt halen bied a Green Story ook verschillende extra pagina’s aan die je in het boekje kunt klikken. Ook kun je hervulstations voor de pen kopen.

Verder is a Green Story zelf een hartstikke duurzaam bedrijf. Ze compenseren de CO2 uitstoot van de verzending van producten, vullen lege ruimte in dozen op met gerecyclede materialen en de dozen en verzendlabels zijn van gerecycled papier.

GreenBook

Ik mocht een GreenBook A5 uitproberen. Toen ik het pakketje kreeg viel mij al direct de leuke vormgeving van de doos op. Het oog wil ook wat… In de doos vond ik het boekje, met pen in een lusje aan het boekje, extra pagina’s en een klein wit tabletje. Eerst vroeg ik me af wat dat nou zou kunnen zijn. Na niet al te lang viel het kwartje. Het was zo’n doekje dat op elkaar geperst is en als je het onder de kraan houdt, uitzet.

Ik heb het boekje natuurlijk al even getest en een aantal to do lijstjes geschreven. Het bevalt me echt heel erg goed! Het schrijft fijn en is makkelijk weer uit te wissen. De pagina’s met to do lijstje en planning opmaak vind ik een goede toevoeging. Hierdoor heb ik geen agenda of ander notitieboekje meer nodig. Dit boekje ga ik zeker gebruiken in mijn college’s (er is bewezen dat je dingen makkelijker opslaat in hoorcolleges als je ze met de hand notuleert in plaats van op je laptop). Vervolgens kan ik de pagina’s inscannen met de app Tiny Scanner en mijn notities online bewaren.

Duurzaam back to school

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je zou kunnen doen om duurzamer naar school te gaan (of kantoor natuurlijk):

 • Ga op de fiets naar school, ook al is dat gratis ov heel aantrekkelijk. Fietsen is gezond én beter voor het milieu!
 • Neem je eigen lunch mee. Hier schreef ik in dit artikel al over.
 • Gebruik een Waka Waka als powerbank. Met een Waka Waka help je kinderen die geen toegang hebben tot elektiricteit aan aan verlichting en laat je je eigen telefoon op met zonne-energie, wat waarschijnlijk veel duurzamer is dan de stroom die er op je school uit het stopcontact komt.
 • Neem een mok mee om je koffie bij de automaat in te doen, scheelt heel wat koffiebekers in een jaar.
 • Koop niet ieder jaar een nieuwe rugzak, nieuwe pennen en mooie post-its. Koop ze als je ze nodig hebt, omdat de vorige opgebruikt zijn.
 • Verkoop je studieboeken tweedehands op Marktplaats. Dit kan een echte sport worden waarbij je probeert zoveel mogelijk aan je oude boeken te verdienen en zo weinig mogelijk voor je nieuwe te betalen, zodat je break-even draait. Dit is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Iemand anders gebruikt het boek dat jij waarschijnlijk nooit meer open zou hebben gedaan en koopt daarmee dus niet een gloed nieuwe. Jij doet natuurlijk hetzelfde met het kopen van tweedehandsboeken op Marktplaats.

Win een whiteboard notitieboek van A green story! GESLOTEN

Ik zei het aan het begin van dit artikel al, samen met A green story heb ik een heel leuke win actie voor jullie geregeld. Of je nou terug naar school, studie of werk gaat, een herbruikbaar notitieboek is volgens mij altijd welkom. Daarom mag ik aan een van jullie een notitieboekje geven! Wat moet je doen:

 1. Laat een reactie achter op dit artikel waarin je vertelt wat jouw duurzame tip voor aanstaand schooljaar is (vul een geldig e-mail adres in en noem je Instagram gebruikersnaam even!).
 2. Volg A green story op Instagram.

Óf

 1. Laat een reactie achter op mijn Instagram post over dit artikel met jouw duurzame tip voor aanstaand schooljaar.
 2. Volg A green story op Instagram.

Voor bonuspunten:

Meedoen kan tot 13 augustus 23:59. De winnaar zal uiterlijk 16 augustus een berichtje van mij krijgen via Instagram óf mail. Als ik niet binnen 72 uur een reactie krijg, ben ik genoodzaakt om een nieuwe winnaar te kiezen.

X

Dit artikel is geschreven in samenwerking met a Green Story, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Vorige bericht
Volgende bericht

13 Comments

 • Reply
  Sofie
  7 augustus 2017 at 10:09

  Leuk! Ik zou dit boekje heel graag uittesten. Als ik terugdenk aan mijn schooltijd, zou ik nu een herbruikbare waterfles meenemen in plaats van de honderden plastic flesjes die ik gebruikt heb.
  Sofie onlangs geplaatst…Groene bloggers om te volgenMy Profile

 • Reply
  Merel
  7 augustus 2017 at 10:46

  Wat een toffe winactie! Het boekje staat al een tijdje op mijn verlanglijstje dus ik doe graag mee! Mijn groene tip is “bring your own”. Neem altijd een dopper, keep cup, snackjes en een to-go lunch mee om plastic afval te verminderen.

 • Reply
  Brenda
  7 augustus 2017 at 17:08

  Net klaar met mijn studie! Ik gebruikte de green note al geregeld en tijdens mijn afstuderen heb ik besloten mijn scriptie niet uit te printen en enkelt digitaal beschikbaar te maken. Nu ga ik de note gebruiken op mij n werk! Maar een greenbook staat toch veel netter op het werk!? Kan ik mooi mee pronken samen met mijn keepcup! (Ps. Ik heb helaas geen instragram maar wel agreenstory op fb)

 • Reply
  Ruud
  7 augustus 2017 at 17:32

  Mijn tip voor dit studiejaar is om te onderzoeken op welke manier je studie van meerwaarde kan zijn op de opinie in het dagelijks debat over duurzaamheid. Zelf doe ik hbo-pedagogiek en ben bezig met het doordenken van een methode om karaktervormend bezig te zijn met opvoeders en kinderen.
  Door het kind of de volwassene te beïnvloeden kan je aanwakkeren dat hij het ‘goede’ gaat denken willen en uiteindelijk gaat doen.
  Dus duurzaamheid trekken tot een hoger plan en ook uiteindelijk een zelfbewuste professional te worden. Volgens mij is ieder beroep iets toevoegen en het duurzaam belang dienen door accenten op de juiste plek te leggen.
  Een greenbook zou, naast dat het handig is, ook een mooi middel zijn om vanuit een functioneel object ook weer het gesprek op duurzaamheid te krijgen.
  Kortom de tip van mij is: zoek objecten waar je zelf enthousiast over bent en laat ze vanuit functionaliteit je helpen om je visie te laten ‘schuren’ door de dialoog met de ander zodat je zelf door kunt ontwikkelen.

 • Reply
  Claire
  7 augustus 2017 at 21:54

  Yay wat leuk zeg! Ik kom dit boekje wel vaker tegen en ben mega benieuwd of het net zo fijn werkt. Mijn duurzame tip voor een goed schooljaar is om een waterflesje mee te nemen die is gemaakt van duurzaam materiaal. Zo hoef je nooit een waterflesje te kopen én heb je altijd een fijn flesje bij de hand. En extra pluspunt is dat duurzame flesjes (althans bij mij) nooit lekken en goedkope plastic flesjes standaard een plas achterlaten in mijn tas 😉 Ohh en mijn tweede tip is om je agenda te pimpen met leuke tijdschriften en knipsels, dat maakt een schooljaar echt zoveel leuker! Vind het eigenlijk jammer dat ik dat niet meer doe haha.
  Claire onlangs geplaatst…Groene tip: Tasty app met meer dan 1700 receptenMy Profile

  • Reply
   Claire
   7 augustus 2017 at 21:56

   Oh haha iedereen zegt een flesje, nou alleen maar reden genoeg om een goed flesje aan te schaffen haha. Oh en een duurzaam maandverbandje/LadyCup/zeespons in je tas stoppen voor het geval dat 😉
   Claire onlangs geplaatst…Groene tip: Tasty app met meer dan 1700 receptenMy Profile

 • Reply
  Anita H.
  8 augustus 2017 at 00:50

  Ik ding dolgraag mee. Maar eh…. ik kom ook niet verder dan dat herbruikbaar flesje (zonder schadelijke stoffen) om mee te nemen.

 • Reply
  Natascha
  8 augustus 2017 at 20:42

  Ik wil hem heel graag winnen.. ik zag hem al eerder en toen wilde ik hem al. Ik heb teveel notieiboekjes dus dit zou een uitkomst zijn. En beter voor het milieu. Al met al. Ik doe mee!

 • Reply
  Natascha
  8 augustus 2017 at 20:44

  Mijn groene school tip zou zijn, om bij de kringloop bye kijken voor pennen en schriften

 • Reply
  Hermien - KouweKleren
  9 augustus 2017 at 13:48

  Ik heb nog 100 notitieboekjes liggen dus iemand anders mag ‘m winnen, maar mijn tip is om zo mi n mogelijk te printen. En als je niet anders kan – soms studeert het echt fijner – print artikelen dan per twee op een pagina, dubbelzijdig en print de noten aan het eind niet uit. Die kun je altijd nog terugzoeken. Kleine dingen die het doen!
  Hermien – KouweKleren onlangs geplaatst…Mooi merk: de herfstcollectie van PääläMy Profile

 • Reply
  Resaarcle
  9 augustus 2017 at 20:09

  Ik heb er ook zo eentje en ik ben er ook heel erg blij mee! Hoera voor de toekomstige winnaar!
  Resaarcle onlangs geplaatst…Dat deed deugd!My Profile

 • Reply
  Maryse
  13 augustus 2017 at 18:12

  Op de valreep doe ik toch nog even mee aan deze give away! Printen is soms nou eenmaal niet te voorkomen, aangezien niet iedereen zo klimaat-woke is, is het soms belangrijk om informatie te delen. Toch wil ik aankomend studiejaar een oude tablet van mijn vader laten repareren om vanaf daar al mijn artikelen te lezen, zodat ik heel veel papier kan besparen. En die printjes die je dan tóch nog nodig hebt of krijgt: creëer een plekje waar je al het papier bewaart dat nog beschreven kan worden en herbruik deze vervolgens voor boodschappenbriefjes, aantekeningen, to do-lijstjes, etc. Ik gooi echt te gemakkelijk papier weg…
  En ik volg je al op alle kanalen meid 😉

 • Reply
  Marlous
  18 augustus 2017 at 20:07

  Jammer dat ik je winactie gemist heb, want dit was precies waar ik naar op zoek was! Ik zag dit ooit bij iemand in de collegezaal maar kon het nergens vinden! Hij had het van een vriend die bezig was met een crowdfunding voor zulke boekjes – ze waren dus nog niet te koop. Ik ga meteen even de webshop bekijken, want vooral die verschillende pagina’s klinken echt ontzettend handig!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge