Duurzame hotspots in Zutphen

Nu ik in Utrecht woon, begin ik Zutphen steeds meer te waarderen. Nu zie ik pas echt in hoe dit stadje mijn hart vijf jaar geleden won. Ja Zutphen is echt mijn thuis! En ook al is Zutphen klein, je hebt er super veel leuke plekjes! Vandaag deel ik drie duurzame favorieten met jullie.

GOODsONLY verpakkingsvrije winkel

Ruim een jaar geleden opende GOODsONLY haar deuren in het centrum van Zutphen. Doormiddel van crowdfunding wist Marjolijn haar droom te verwezenlijken. GOODsONLY is een biologische verpakkingsvrije winkel. Je vind er verschillende streekproducten, groenten en fruit, noten, zaden, granen, koffie en ook schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten. Eigenlijk alles wat een mens nodig heeft dus. Ook is er voor ieder wat wils, zo heb je keuze uit meerdere soorten koffie bonen en kun je kiezen uit verschillende soorten muesli. Dit alles is echter niet, zoals in een normale supermarkt, verpakt. Klanten nemen zelf hun potjes, zakjes en tasjes mee. Deze zijn overigens ook in de winkel te koop in allerlei vormen en maten, in de hoop dat klanten deze hergebruiken uiteraard.

Sinds kort verkoopt Marjolijn haar eigen verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen. Vol trots vertelt ze aan mij hoe ze thuis alle recepten testen totdat ze perfect zijn. Marjolijn koopt zoveel mogelijk lokaal in, ik ontdek in de koeling bijvoorbeeld veganistische kaas van een zorgboerderij uit de buurt, leuk! Onderhand kun je bij GOODsONLY ook lunchen, hierover vertelde Marjolijn mij al uitgebreid. Zij legde mij uit dat ze hun doelgroep wilden verbreden en daarom meer dan alleen voedsel zijn gaan verkopen en nu dus ook een lunch serveren.

IMG_5506
IMG_5503

 

Ik heb een hele tijd met Marjolijn staan kletsen toen ik foto’s kwam maken en heb veel bewondering voor haar. Ze kent haar klant echt, van haar vaste klanten weet ze precies wat er meegenomen wordt en wanneer deze komen, maar ook de sporadische klant herkent ze. Dat ze haar klant kent, zie je goed terug in de winkel. Marjolijn is super flexibel, waardoor haar winkel goed aansluit op de wensen van de klant en de huidige trends. Het ziet er mooi verzorgt uit en alle producten zien er aantrekkelijk uit.

Je vind GOODsONLY op de nieuwstad 23.

Feeling Goods natuurlijke verzorging

Feeling Goods is een webshop en verzorgingsmerk van Jacky. Sinds een paar maanden vind je ook een winkel van Feeling Goods in Zutphen. In dit winkeltje verkopen ze de verzorgingsproducten van Feeling Goods en nog allemaal andere mooie merken zoals: Werfzeep, Pacifica en Honoré des prés.

Feeling Goods is begonnen als een webshop waar je onder andere producten gemaakt door eigenares Jacky kunt bestellen. De producten van Feeling Goods zijn dierproefvrij en fairtrade, gemaakt met respect voor mens, milieu en dier en gemaakt van biologische en natuurlijke ingrediënten. Dit wordt bevestigd met verschillende keurmerken.

IMG_5342
IMG_5341
IMG_5338

 

De winkel is stijlvol en ruim ingericht, alle producten krijgen de ruimte die ze verdienen. En als je naar binnen stapt wordt je overweldigt door de rust die de ruimte uitstraalt. Toch staat er van alles, naast verzorgingsproducten vind je er bijvoorbeeld ook prachtige welnessjassen, kinderkleren en mooie zeepbakjes (ja zo mooi dat ik ze moet noemen). Dit is een plekje in Zutphen dat je echt niet kunt overslaan en wat je waarschijnlijk verlaat met een mooi cadeau voor jezelf.

Je vind Feeling Goods op de Sprongstraat 5.

Safa veganistische taarten

De nieuwste hotspot in Zutphen is Safa. Sinds een paar weken kun je nu veganistische taarten eten in Zutphen! Helaas kon ik niet bij de opening zijn, maar een week later ging ik alsnog langs.

Net iets buiten het centrum van Zutphen, maar aan een van de leukste straten vind ik, vind je Safa. Een schattig cafeetje met plaats voor ongeveer tien man. Safa is sfeervol ingericht met simpele meubels, leuk behang en een prachtige ouderwetse kruidenierskast. In een vitrine op de toonbank staan alle veganistische gebakjes te shinen. Ik kreeg een heerlijke thee aangeboden en heb lekker even zitten tekenen.

De taarten die bij Safa verkocht worden, worden gemaakt door Sifra van Uniek Eten (een echte aanrader!). Sifra is ondertussen een expert op het gebied van veganistische gerechten en dat kun je proeven. Ik nam een kokos-, chocolade- en dadeltaart mee en god, wat was die lekker! Ik heb echt zitten smikkelen. Ook Safa kun je wat mij betreft niet meer overslaan tijdens een duurzame tour door Zutphen.

Je vind Safa op de Spittaalstraat 10.

Vroeger riep ik nog wel eens gefrustreerd naar mijn moeder dat er niets leuks in Zutphen was. Gelukkig is dat aan het veranderen en komen er steeds meer hotspots met dezelfde idealen als ik heb. Het is het daarom nu nog meer waard om eens een dagje langs te komen!

X

Vorige bericht
Volgende bericht

10 Comments

 • Reply
  Claire
  10 april 2017 at 08:29

  Aahh wat een leuke hotspots! Cool ook zo’n verpakkingsvrije winkel. Ik ga snel richting Zutphen ??

  • Reply
   Marieke
   11 april 2017 at 16:46

   Gaaf he?! Leuk, moet je doen! Kunnen we samen met Malou ergens koffie drinken 😉

 • Reply
  Marieke
  11 april 2017 at 11:19

  Ik ben nog nooit in Zutphen geweest, maar je begint me wel te overtuigen van je stadje! Leuke tips! Vooral die eerste lijkt me echt fantastisch 🙂
  Marieke onlangs geplaatst…Recept – 2x zelfgemaakte vegaburgersMy Profile

 • Reply
  Rianne
  11 april 2017 at 14:14

  Wat een leuke hotspots! Zelf ben ik nog nooit in Zutphen geweest, lijkt me leuk om een keertje heen te gaan! ★

  • Reply
   Marieke
   11 april 2017 at 16:47

   Moet je zeker doen! Zutphen is echt heel leuk om je een dagje te vermaken 🙂

 • Reply
  Djuli
  12 april 2017 at 11:48

  Wow dit had ik echt niet verwacht van Zutphen. Wat tof! Ziet er allemaal heel leuk uit!

  • Reply
   Marieke
   12 april 2017 at 14:35

   Leuk he! Zutphen is het echt waard hoor, is ook gewoon heel mooi 🙂

 • Reply
  Arjanne
  14 april 2017 at 12:26

  Ahh wat een super toffe plekjes! Ik vind Zutphen ook gewoon zo’n gezellig stadje door de oude binnenstad. én het is ook nog eens super fotogeniek!
  Arjanne onlangs geplaatst…handsMy Profile

  • Reply
   Marieke
   15 april 2017 at 09:14

   Ja ik hou echt van Zutphen, al helemaal als ik foto’s moet maken haha

  Leave a Reply

  CommentLuv badge