Een kerstdrankje voor iedereen

Over een week is het al kerst! Wat is het jaar toch ontzettend snel gegaan… Nu het buiten weer wat kouder wordt en het maar heel kort licht is heb ik altijd veel meer zin in warme dranken. Daarom deel ik vandaag mijn drie favoriete dranken met jullie. Één gezonde veganistische, één lekker zoete en ongezonde en één met alcohol (want hallo het is maar een keer per jaar kerst!). 

Kurkuma Latte

Eerst de meest gezonde. Ze springen dit jaar met bosjes uit de grond, de gember, citroen en kurkuma theeën en kurkuma latte’s. Kurkuma en gember worden in de Indische keuken al eeuwen gebruikt vanwege hun genezende werking en dit is nu eindelijk ook over gewaaid naar Nederland. Wel heel belangrijk is dat, als je wilt dat kurkuma genezend werkt, je peper moet gebruiken!

img_4675

Ingrediënten: – proberen met citroen! en met sinaasappel

  • 200 ml amandelmelk
  • 3 theelepels kurkuma poeder
  • 4 schijfjes verse gember
  • 1 citroen schijfje
  • 2 theelepels agave siroop
  • 1/2 theelepel kaneel
  • snufje zwarte peper

fullsizeoutput_64f

En dan?

  1. Doe alles in een pannetje. En verwarm het, maar zorg dat het niet helemaal kookt!
  2. Als de amandelmelk aan de kook zit haal je de verse gember eruit.
  3. Vervolgens is het natuurlijk lekker om er een echte latte van te maken. Dus klop je melk een beetje op, bijvoorbeeld met dit zeefje van de Dille en Kamille. Een holy grail uit mijn familie voor de perfecte latte’s en cappuccino’s.
  4. Na hem in een glas te hebben gegoten en nog wat kaneel erover heen te sprenkelen is hij helemaal klaar om je op te warmen!

als je ongezoete amandelmelk gebruikt (kan ik zeer aanraden!) dan kan het zijn dat je net ietsje meer agave siroop erin wilfullsizeoutput_650

Sinaasappel Moccachino

Natuurlijk heb ik ook inspiratie voor een iets ongezonder drankje, aangezien we in de feestmaand zitten is het wel zaak dat je er goed van geniet nu het mag! Dus een sinaasappel moccachino, voor degenen die dit niet kennen; het is een cappuccino, met wat chocomelk. Zo heb je van twee werelden iets gecombineerd tot fantastisch!

fullsizeoutput_651

Ingrediënten:

  • 200 ml melk
  • 2 theelepels cacao
  • 1 1/2 theelepel suiker
  • 1 espresso
  • 1 biologische sinaasappel
  • 1 theelepel kaneel
  • slagroom

En dan?

  1. Ten eerste moet je koffie hebben, dus zet koffie zoals je dit normaal gesproken ook doet. Het liefst zo sterk mogelijk.
  2. Dan hebben we chocomelk nodig. Dit doe ik altijd op de ‘oude oma’ manier. Doe de cacao, suiker en kaneel in een mok en doe er een scheutje melk bij. Meng nu net zo lang totdat er geen klontjes meer zijn.
  3. Schil de sinaasappel met een dunschiller, zorg hierbij dat je niet het witte deel aan de sinaasappelschilletjes hebt zitten. Dat deel is namelijk bitter.
  4. De sinaasappelschillen doe je samen met de melk in een pannetje en breng je aan de kook. Laat hem dan nog ongeveer zeven minuten borrelen.
  5. Doe nu de koffie bij de melk en zorg dat alles lekker warm is.
  6. Als laatste giet je het sinaasappel mengsel bij het cacao mengsel en roer je zodat het allemaal goed gemengd is.
  7. Nu alleen nog de slagroom erop en smikkelen maar!

fullsizeoutput_652

Glühwein

Natuurlijk kan deze niet ontbreken! Het is niet voor niets bijna kerst. Dit drankje is super verwarmend, niet alleen doordat hij warm is maar ook door de alcohol. Daarvoor moet je wel goed op blijven letten terwijl je dit maakt, maar daarover later meer. Waar de vorige twee recepten voor 1 glas zijn, is dit recept voor een hele pan. Want glühwein is iets wat je lekker met vrienden of familie moet drinken!

Verder maakt natuurlijk de wijnkeuze uit. Nou moet ik eerlijk toegeven dat ik nog niet vaak glühwein heb gemaakt, dus ik heb niet een heel goed advies. Ik denk dat het een perfect excuus is om lekker vaak glühwein te maken!

fullsizeoutput_653

Ingrediënten:

  • 1 fles goedkope wijn
  • 1/2 citroen
  • 2 sinaasappels
  • 3 stokjes kaneel
  • 1 theelepel kaneel(poeder)
  • 4 kruidnagels
  • 3 kardemom korrels
  • 2 steranijs
  • 3 eetlepels suiker

En dan?

  1. Als eerste giet je de wijn in een pan en zet je hem op een laag vuurtje. Het is belangrijk dat je de wijn écht niet laat koken! Anders gaat de alcohol eruit en dat willen we natuurlijk niet…
  2. Voeg nu de specerijen en citroen (in plakjes) en de sinaasappels (in plakjes) toe.
  3. Voeg nu de suiker toe, naar wens.
  4. Vervolgens laat je dit ongeveer drie kwartier opwarmen en níet koken.
  5. Als laatste verdeel je de drank onder je gezelschap en dan is het tijd om te genieten!

fullsizeoutput_654

Ik heb echt heel veel plezier in het maken van deze drankjes gehad en ik hoop dat jullie dat ook gaan hebben. Geniet van de laatste week voor kerst!

X

ps. Volgen jullie mij al op Instagram? Ik (probeer) zet daar iedere dag een foto op met een klein verhaaltje over mijn dag. Je kunt me hier vinden. En volgen jullie mij al op facebook? Dan wordt je als eerste op de hoogte gesteld als er een nieuw artikel online staat! Je kunt me hier vinden. 

Vorige bericht
Volgende bericht

2 Comments

  • Reply
    Malou | Blonde Blossom
    18 december 2016 at 17:32

    Wauw wat zijn je foto’s mooi geworden! En je hebt me wel heel benieuwd gemaakt jaar al die drankjes nu.. Malou x

    • Reply
      Marieke
      18 december 2016 at 17:37

      Ze zijn ook allemaal super lekker! Vooral de moccachino is echt heeeuuuulll lekker haha

    Leave a Reply

    CommentLuv badge