Eerst GYS en nu ook SYR

Zo’n tweeëneenhalf jaar geleden opende Gijs de deuren van zijn eerste restaurant ‘GYS’. Tweeëneenhalf jaar later is het restaurant een groot succes en vind je het al op meerdere plekken in Nederland. GYS is echter niet het enige concept van Gijs, sinds juni vorig jaar is hij ook trotse eigenaar van SYR in Utrecht. Benieuwd naar dit concept? Lees dan snel verder. 

GYS

Vele van jullie zullen wel eens van dit restaurant gehoord hebben of er zelfs al eens gegeten hebben. Vorige week was het dan ook eindelijk mijn beurt om kennis te maken met GYS. GYS is een restaurant waar vegetarische- en veganistische-, maar ook vleesgerechten worden geserveerd. Alle producten zijn biologisch, de gerechten zijn gezond en natuurlijk is alles ook lekker. GYS is minimalistisch ingericht. Overal komen de mint groene kleur en lichte houten elementen terug. Hier en daar staan wat plantjes en hangen wat schilderijen. Ik vind het mooi, maar wel wat onpersoonlijk.

SYR

Dus, GYS is een begrip, maar wanneer wordt SYR dat ook vroeg ik mij af toen ik terug naar huis fietste. Vorige week zaterdag ging ik namelijk bij SYR langs. SYR is, net als GYS, een restaurant dat vegetarische- en veganistische-, maar ook vleesgerechten serveert. Ook hier zijn de producten biologisch en de gerechten gezond. Daarbij komt dat alle gerechten Syrisch zijn.

Dit is namelijk wat SYR zo ontzettend tof maakt. Bij SYR werken Syrische statushouders die pas sinds kort in Nederland wonen. Zij krijgen bij SYR de mogelijkheid om werkervaring op te doen, hun kennis van de Nederlandse taal en cultuur te vergroten en (natuurlijk) geld te verdienen. In SYR werken ook Nederlandse werknemers waardoor beide partijen met elkaars cultuur in contact kunnen komen. Behalve dat SYR een restaurant is, organiseren ze ook workshops, lezingen en exposities.

‘Food that tastes good and does good’

Marieke en ik (ja echt) kozen een knus hoekje uit waar we wilden gaan lunchen. We begonnen met een cappuccino, welke met een verontschuldiging op tafel werd gezet. Er werd geoefend met de latte art, dus ze zagen er niet zo mooi uit. Marieke en ik moesten lachen, het maakte ons natuurlijk helemaal niets uit. Beide kozen we voor falafel op een Libanees brood. Waar ik bij GYS het eten ‘prima’ vond, barste ik hier in een lofzang uit. Wat was dit lekker! Zo simpel, maar zo ontzettend lekker! De falafel was gemaakt van doperwten en er werd een soort yoghurt tahin sausje bij geserveerd. Tien euro armer stapten we tevreden naar buiten.

IMG_0044
IMG_0046

SYR is een echte aanrader. Ze serveren ontzettend lekker eten, geschikt voor echt ieder denkbaar dieet. Daarnaast straalt het restaurant een soort levenslustigheid uit. Je ziet dat dit concept, deze constructie, alle werknemers goed doet. De Syrische werknemers genieten met teugen van deze kans en de Nederlandse werknemers investeren veel energie en moeite in het verwelkomen en begeleiden van de Syrische werknemers. Uiteraard krijgen zij hier ook weer heel veel voor terug.

Ik vermoed dat ik hier nog wel vaker terecht kom.

X

 

Vorige bericht
Volgende bericht

13 Comments

 • Reply
  Roos
  12 maart 2017 at 13:18

  Wat een ontzettend mooi concept! In welke stad zit het? Dat kan ik in het artikel namelijk niet terug vinden, of ik kijk eroverheen..
  Roos onlangs geplaatst…Travel: Overnachten bij Stayokay Den HaagMy Profile

  • Reply
   Marieke
   12 maart 2017 at 14:32

   Je hebt helemaal gelijk, vergeten… Heb het direct erbij gezet, het zit in Utrecht!

 • Reply
  Malou | Blonde Blossom
  12 maart 2017 at 16:30

  Wat een tof concept zeg, geweldig! Zullen we hier eens heen gaan? Malou x
  Malou | Blonde Blossom onlangs geplaatst…Give-away | Mijn favorieten van de ASOS AdventskalenderMy Profile

 • Reply
  Claire
  13 maart 2017 at 10:34

  Wauw dat klinkt heel tof! Ik ken de Syrische keuken ook totaal niet. Als ik in de buurt ben kom ik zeker langs. Wat heb je trouwens leuke foto’s gemaakt 🙂

  • Reply
   Marieke
   13 maart 2017 at 16:24

   Dankjewel! Nou, ik kan je de keuken erg aanraden. Er stond echt van allerlei lekkers op de kaart! Voor 25 euro had je al een driegangen menu met allemaal super toffe gerechten.

 • Reply
  Marieke
  13 maart 2017 at 20:06

  Leeeuk 🙂 Was gezellig haha x
  Marieke onlangs geplaatst…Meet my life – de afgelopen tijdMy Profile

 • Reply
  Merel
  15 maart 2017 at 08:22

  Wat een mooi concept, en wat stom dat ik hier nog niet eerder van heb gehoord! Ik ga ‘m onthouden want ik hou enorm van eten uit het midden oosten!

  • Reply
   Marieke
   15 maart 2017 at 09:37

   Ja dat dacht ik ook toen ik het hoorde! Daarom vond ik het ook zo leuk om er over te schrijven 🙂

 • Reply
  Lorenza
  16 maart 2017 at 05:38

  Dat ziet er uit als een heel fijn plekje!

 • Reply
  Lisanne
  17 maart 2017 at 16:45

  Wauw, wat een mooi concept is SYR. Het ziet er ook heel goed uit! ♥ Ik zou er zeker eens willen eten. Echt heel tof!

 • Reply
  Marlous
  18 maart 2017 at 18:44

  Oh hier ben ik zo benieuwd naar! Ik ben niet echt fan van Gys, zowel de kwaliteit van het eten als de bediening is me al meerdere keren tegengevallen. Over Syr hoor ik alleen maar goede verhalen dus dit durf ik wel een kansje te geven 😉

 • Reply
  Arjanne
  21 maart 2017 at 21:16

  Wauw, dit is zo’n leuk concept! En het ziet er ook nog een super gezellig uit & the food looks gooood 🙂 Hier ga ik zeker een keertje lunchen!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge