Fashion Revolution Week

Deze week is het World Fahion Revolution Week. Een week waarin er aandacht wordt geschonken aan de mensen die je kleding hebben gemaakt. Te beginnen met 24 april; Fashion Revolution Day. Benieuwd wat jij deze week allemaal kunt doen? Lees dan snel verder!

Fashion Revolution

Het is alweer vier jaar geleden dat de kleding fabriek Rana Plaza in Bangladesch in elkaar stortte. 1138 mensen kwamen hierbij om en 2500 raakten gewond. Fashion Revolution is een organisatie die werd opgericht na deze verschrikkelijke ramp en zich inzet voor een eerlijkere, schonere, veiligere en transparantere kleding industrie.

Natuurlijk zijn er nog veel en veel meer redenen te bedenken waarom er dingen in de kleding industrie moeten veranderen. Zo is de kleding industrie alles behalve duurzaam en transparant. Daarom publiceert Fashion Revolution op Fashion Revolution Day de The Fashion Revolution Transparency Index 2017. Een index waarop je kunt zien hoe transparant de 100 grootste kledingmerken zijn over hun productieproces.

Rana Plaza

Stel je voor dat je twaalf of zelfs veertien uur per dag aan het werk bent in een ruimte waar geen daglicht bijkomt. Je verdient maar een paar dollar in de maand, maar wordt wel blootgesteld aan meerdere giftige stoffen. Je bent noodgedwongen in deze industrie terecht gekomen, omdat je bijvoorbeeld je ouders of zusjes moet verzorgen. Hierdoor kun je niet meer naar school en heb je geen toekomst, je zult voor altijd in de fabriek moeten blijven werken. En dan, dan wordt je fabriek als levensgevaarlijk bestempeld. Er zijn scheuren in de muren te zien, toch moet je de volgende dag gewoon aan het werk. Anders krijg je deze maand niet uitbetaald. Dit is toch geen leven? Dit wens je echt helemaal niemand toe! In deze situatie zaten echter de 5000(!) medewerkers van Rana Plaza de dag dat de fabriek instortte. Daarom roep ik jullie allemaal op om deze week je stem te laten horen, laat horen dat je het hier niet mee eens bent! En laat horen dat dit nooit meer mag gebeuren, niet eens had mogen gebeuren.

Deze week zijn er ontzettend leuke events en acties die je kunt bijwonen. Deze week wordt afgetrapt in Amsterdam op 24 april tussen 17:45 en 21:30 in het World Fashion Centre. Hier zijn verschillende lezingen over transparantie in de kleding industrie door allerlei super toffe mensen. Als je in de gelegenheid bent, is dit volgens mij echt heel leuk om heen te gaan!

#whomademyclothes

Ook wordt iedereen opgeroepen om een foto met het label van een van je kledingstukken op social media te plaatsen met #whomademyclothes. Zo kun jij aan jouw lievelingsmerk vragen wie jouw kleding heeft gemaakt. Hiermee wil Fashion Revolution aandacht vragen voor de mensen die jouw kleding hebben gemaakt. Daarom worden merken opgeroepen om op deze foto’s te reageren met #imadeyourclothes.

Wil je iets meer aandacht besteden aan deze week? Vertel jouw love story met jouw favoriete kledingstuk op social media! Vertel waarom je dat kledingstuk zo erg waardeert en het nooit meer weg wilt doen. Of laat een haulternative zien. Dit is de wel bekende haul, maar dan op een alternatieve manier. Dus bijvoorbeeld van je tweedehands vondsten van afgelopen maand.

Events

Er zijn nog een paar andere events met een eindklapper in Tivoli Vredenburg in Utrecht. Hier vind op 30 april het Fair Fashion Festival plaats met een kledingruil. Neem maximaal tien kledingstukken mee en ruil deze voor toffe nieuwe items met andere bezoekers!

Wil je nou nog meer weten over de Fashion Revolution Week? Kijk dan even op hun site. Hier vind je allerlei leuke free downloadsverdiepende informatie, acties en nog veel meer.

Taggen jullie mij ook in de foto die je voor de Fashion Revolution Week post?

X

Vorige bericht
Volgende bericht

2 Comments

 • Reply
  Marieke
  25 april 2017 at 18:26

  Dit is echt een top initiatief! En helemaal iets voor jou haha 🙂 Leuk shirtje trouwens (op je instagram)! x
  Marieke onlangs geplaatst…De lessen van mijn tussenjaar #2 – rustMy Profile

  • Reply
   Marieke
   27 april 2017 at 10:33

   Hahaha! Dankjewel 🙂 X

  Leave a Reply

  CommentLuv badge