Interview met Gijs Werschkull, de man achter GYS

Alweer een aantal weken geleden had ik de kans om Gijs Werschkull, eigenaar van restaurant GYS, een paar vragen te stellen over zijn succesvolle én duurzame onderneming. Dit was naar aanleiding van een vraag die ik hem stuurde over zijn restaurant SYR, waar ik al eerder een artikel over schreef. 

Hoe ontstond het idee voor Gys?

Biologisch- en gezond eten lijkt een luxeproduct te zijn in deze tijd, dit zie je ook terug in het aanbod bij veel restaurants. Hier willen Vincent van der Werf (mede eigenaar Gys Utrecht) en ik verandering in brengen. Gys is een restaurant met een 100% biologisch aanbod van eten en drinken. We willen dat dit laagdrempelig en goed bereikbaar is. Daarnaast wilden we goede en lekkere vegetarische en veganistische gerechten op het menu, niet alleen omdat hier vraag naar is, maar voornamelijk ten behoeve van duurzame ontwikkeling. Ook zagen we dat er erg weinig restaurants waren waar uitgebreid rekening kan worden gehouden met allergieën, wij wilden hier verandering in brengen. Zodat ook iemand met een allergie lekker uit eten kan.

Het gaat ontzettend goed met Gys, waardoor komt dat denkt u?

Ten eerste omdat het eten bij Gys in de smaak valt. We hebben ieder seizoen een nieuwe menukaart die ook nog eens verschillen per locatie. Het gevarieerde- en gezonde aanbod wordt geloof ik gewaardeerd. Ook is er veel vraag naar lekkere vegetarische en veganistische opties, waar wij natuurlijk veel mee aan de slag zijn. Daarnaast denk ik dat onze gasten blij zijn dat er eindelijk biologische en gezonde opties zijn die niet veel hoeven te kosten, en die je zelfs even kunt afhalen! Bij Gys is alles duurzaam.

Heeft u altijd al interesse in duurzaamheid gehad?

Ja zeker, ik ben heel idealistisch. Bij Gys zijn we steeds opzoek naar mogelijkheden om verder te verduurzamen. Wat mij betreft zou de integratie van duurzaamheid in de core business van bedrijven normaal moeten zijn. Dat al het eten en drinken 100% biologisch is, is slechts onze bottom line. Van daaruit hebben wij een bedrijf opgebouwd waar duurzaamheid centraal staat, niet per se tegenover de gasten, maar zeker achter de schermen. Niet alleen ecologische duurzaamheid, maar ook sociale- en economische duurzaamheid nemen we constant mee in onze besluitvorming. Zo is bijvoorbeeld Stichting SYR ontstaan doordat wij op sociaal- en economisch vlak iets konden, en wilden betekenen voor vluchtelingen die naar Nederland zijn gekomen.

Heerlijk eten bij SYR

Wat is voor u essentieel geweest om van uw droom werkelijkheid te maken?

Om een restaurant op te zetten, is een hecht team onmisbaar. We zijn begonnen met een heel hecht team om Gys op de Voorstraat op te starten, hierdoor werd der eerste vestiging van Gys realiteit. Uiteindelijk zijn het alle medewerkers bij elkaar, die ons helpen deze droom werkelijkheid te maken. Zo zijn er ondertussen al 2 nieuwe vestigingen bijgekomen, in Utrecht en 1 in Rotterdam.

Wat zijn uw toekomstdromen?

Gezond- en biologisch eten voor iedereen bereikbaar maken door Gys verder uit te breiden. Biologisch (en vegetarisch en veganistisch) moet uit de elitaire sfeer en juist naar de mainstream worden gebracht. Tevens willen we met Gys een voorbeeld neerzetten hoe je mét een duurzame bedrijfsvoering gewoon winstgevend kan zijn.

Ik vond het echt een geweldige kans om Gijs te mogen interviewen en zijn verhaal achter zijn onderneming te kunnen horen. Ik vind het heel inspirerend, hopelijk heb ik ooit de kans om een soortgelijke succesvolle onderneming op te kunnen zetten. Bedankt Gijs voor je tijd en moeite om deze vragen te beantwoorden!

Een ander leuk interview met Gijs en mijn bron voor zijn foto.

X

Vorige bericht
Volgende bericht

6 Comments

 • Reply
  Roos
  2 mei 2017 at 18:42

  Wat ontzettend leuk dat je hem hebt mogen interviewen! Altijd leuk om te lezen hoe het verhaal erachter is 🙂
  Roos onlangs geplaatst…Food: What I ate in AprilMy Profile

  • Reply
   Marieke
   3 mei 2017 at 21:58

   Gaaf he?! Ja ik vond het ook zo leuk en inspirerend om dat te horen 🙂

 • Reply
  Malou | Blonde Blossom
  4 mei 2017 at 18:23

  Ah wat tof dat je hem kon interviewen zeg, dat gebeurt niet zo vaak geloof ik. En ook superleuke en goede vragen heb je gesteld! Malou x

  • Reply
   Marieke
   5 mei 2017 at 11:14

   Leuk he! Haha dankjewel 🙂

 • Reply
  Shirah
  13 mei 2017 at 15:36

  Super leuk om te lezen. Gys is echt mijn lievelings restaurant.
  Shirah onlangs geplaatst…Melle: “Positief in het leven staan is een keuze”My Profile

 • Reply
  Carlien
  26 september 2017 at 19:18

  Wat gaaf dat je hem kon interviewen, mooi stuk!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge