Interview met Nanda over Sunflower Sunshine design

Een van de leukste dingen aan bloggen vind ik misschien wel dat je veel nieuwe mensen leert kennen. Zo kwam ik afgelopen week in contact met Nanda. Nanda is een alumni van Kunst en Economie en heeft nu haar eigen bedrijf waarbij ze veel rekening houd met duurzaamheid. 

Nanda is de eigenaresse van Sunflower Sunshine design. Hier maakt zij allerlei toffe illustraties voor verschillende doeleinde. Op dit moment is bijvoorbeeld een t-shirt in de voorverkoop. Dit t-shirt heeft zij zelf ontworpen en is ‘fair’.

Zoals jullie misschien al wel doorhebben ligt het bedrijf van Nanda helemaal in mijn straatje. Iets met kunst en duurzaamheid, super leuk! Daarom wil ik jullie ook graag kennis laten maken met Nanda en haar bedrijf.

Je vertelde al dat je, net als ik, Kunst en Economie hebt gestudeerd. Je maakt nu echter allemaal toffe illustraties, heb je nog andere studies gedaan?

Nee, maar ik heb wel een illustratiecursus gevolgd bij het UCK (Utrechts Centrum voor de Kunsten). Die werd gegeven door Kim Welling en was super leerzaam!

Nanda heeft dus, net als ik, kunst en economie gestudeerd. Daarbij koos je na het tweede jaar een afstudeerrichting. Hierdoor werd je helemaal voorbereid voor het werkveld waar jij later graag wilde gaan werken. Tegenwoordig is dit niet meer zo.

Welke afstudeerrichting heb je bij Kunst en Economie gekozen?

Visual Art and Design Management.

Wat was bij het opzetten van je onderneming het moeilijkste?

Al het administratief gedoe. BTW, copyright, licenteis etc. Daarnaast kan het ook lastig zijn dat ik mijn eigen werk altijd kritisch beoordeel. Ik wil altijd beter en meer, maar moet ook leren dat ik tevreden mag zijn met wat ik al heb bereikt en met wat er nog komen gaat :).

Hoelang heb je al je eigen onderneming?

In April 2014 bedacht ik de naam Sunflower Sunshine. Destijds maakte ik nog custom made jurkjes met verschillende printjes. In 2015 ontworp ik een van mijn eerste logo voor ’t Koffieboontje en schilderde ik die op het raam aan de Oudegracht. Iets meer dan een jaar geleden ontworp ik mijn eerste trouwkaart! Sindsdien is er veel gebeurt en er komt nog meer leuks aan!

Wat is het leukste van je werk?

Doen wat ik leuk vind! Ik kan al mijn creatieve ideeën kwijt in Sunflower Sunshine. Omdat het mijn eigen onderneming is bepaal ik zelf de grenzen 🙂 Binnenkort hoop ik bijvoorbeeld mijn eerste workshop te organiseren!

Je schrijft op je website dat je mensen wat positiever naar de wereld wilt laten kijken, kun je dit toelichten?

Met de designs die ik maak wil ik een glimlach toveren op het gezicht van mensen. Dit vind ik soms wat cliché klinken, maar het is wel zo! Ik ben allergisch voor doorsnee en maak graag persoonlijke designs. Voor bruiloften bijvoorbeeld of geboortekaartjes. Af en toe maak ik ook custom posters. Dat is dan echt een stukje van iemands hart wat op papier komt, en ze zijn er altijd heel blij mee. Met mijn eerlijke beterschapskaartjes wil ik de waarheid boven water krijgen dat het soms moeilijk is om iemand te bemoedigen met de juiste woorden.

Je vertelde dat je duurzaamheid in je werk veel naar voren laat komen, in wat voor een vorm is dat en in welke mate?

Als illustrator gebruik ik natuurlijk best wat papier. Soms voel ik mij daar wel schuldig over en daarom probeer ik in andere aspecten heel erg op duurzaamheid te letten. Mijn drukker heeft bijvoorbeeld het FSC keurmerk voor alle producten die ze leveren. Ook leveren ze verschillende opties van gerecycled papier. Voor mijn webshop ben ik altijd op zoek naar gerecycled verpakkingsmateriaal. Helaas is dat nog best lastig. Soms hergebruik ik ook verpakkingen waarin ikzelf een pakketje heb ontvangen. Met mijn opdrachtgevers bespreek ik ook altijd graag de meest duurzame opties.

Wat vind je zo belangrijk aan duurzaamheid?

Sowieso ben ik er mee opgevoed, mijn vader heeft ook een duurzaam bedrijf. We leerden dat je in kleine dingen al een verschil kunt maken. We hebben altijd alles gerecycled, mijn ouders rijden deels elektrisch en in ons oude huis moesten we vaak een dikke trui aan in plaats van de verwarming hoog. Dus ja, wat vind ik er belangrijk aan? Ik vind het belangrijk om iets terug te doen voor de aarde. Het is vaak maar een minimale inspanning met groots resultaat.

Wat is het verhaal achter het t-shirt?

Ik merkte dat ik het lastig vond om uit te leggen wat voor werk ik precies deed. Dan zei ik bijvoorbeeld dat ik een bedrijfJE had. Terwijl ik eigenlijk mijn eigen bedrijf van 0 heb opgezet en alle facetten zelf uitvoer; zoals administratie, marketing, acquisitie etc.. en natuurlijk het ontwerpen zelf. Ik merkte dat veel ‘girlbosses’ om mij heen ook lastig vonden om echt trots te zijn op wat ze doen. Toen ontstond het idee van het shirt. Je vindt het girlboss t-shirt hier.

_-3
_-2

Je hebt gekozen voor eerlijk geprinte t-shirts, waarom?

Ik ben ooit gestopt met het maken van mode omdat ik eigenlijk niet precies wist waar mijn stoffen vandaag kwamen. Ja, uit de stoffenwinkel maar waar halen zij eigenlijk hun stoffen vandaan? Nu dat ik een T-shirt ontworp wilde ik wel weten waar mijn print op kwam. Ik heb het toen goed uitgezocht en kwam uit bij Continental Clothing. Bij t-shirts worden gescreenprint bij We Are Social Print. Zij printen niet een grote voorraad maar juist precies zoveel als dat er orders zijn, dat vond ik ook een fijn idee. Op die manier is het geen massaproductie.

Wat zijn je toekomstdromen?

Momenteel ben ik bezig met een mijn eerste boek. Ik ben niet de auteur maar maak wel alle illustraties. Ik heb heel veel zin om te zien hoe mijn illustraties eruit zien in boekvorm! Het lijkt mij heel erg leuk om mijn illustraties nog op vele andere producten terug te zien zoals beddengoed, ondergoed, pyjama’s, baby kleertjes, behang, servies en zo kan ik nog wel even doorgaan 🙂

Ik vind het altijd super inspirerend om dit mensen zoals Nanda te spreken en te horen hoe zij duurzaamheid in hun ‘normale’ werk gebruiken. Ik hoop dat jullie nu, net als ik, ook allemaal kriebels hebben om aan de slag te gaan met je creativiteit en principes!

X

Vorige bericht
Volgende bericht

4 Comments

 • Reply
  Malou | Blonde Blossom
  12 juni 2017 at 09:57

  Die interviews zijn echt een leuke nieuwe serie Mariek! Wat een inspirerende vrouw is Nanda, echt heel tof hoe ze zelf haar bedrijfje heeft opgezet. Dat shirt vind ik stiekem heel tof, ik ga er even naar kijken! Malou x
  Malou | Blonde Blossom onlangs geplaatst…Persoonlijk | De toekomst van Blonde Blossom & mijn eigen plekjeMy Profile

  • Reply
   Marieke
   14 juni 2017 at 17:22

   Dankjewel 🙂 Ja ik vind hem ook heel erg tof.. Misschien… haha

 • Reply
  Merel
  14 juni 2017 at 08:43

  Leuk interview! Ik vind haar illustraties echt heel tof en ik kende haar nog niet, bedankt voor de tip!
  Merel onlangs geplaatst…Kookboek review: Blissful BasilMy Profile

  • Reply
   Marieke
   14 juni 2017 at 17:23

   Dankjewel 🙂 Ja tof he?! Graag gedaan

  Leave a Reply

  CommentLuv badge