Bewuste veranderingen #8: Je kamer zuiveren met planten

Planten zijn helemaal hip en happening. Ik geef jullie een room-tour waarbij ik jullie al mijn planten laat zien en vertel welke zuiverende effecten ze hebben.

Ik laat jullie alle planten zien die ik op dit moment in mijn kamer heb. Dat is ondertussen al een aardige collectie! Stiekem is het dus ook een mini roomtour, voor alle nieuwsgierige aagjes onder jullie. Wist je trouwens dat planten ook een zuiverende werking hebben? Ze halen allerlei stofjes uit de lucht die wij als mensen niet kunnen gebruiken en zetten dit om in zuurstof! Het is dus hartstikke goed om een aantal planten in je huis te hebben staan.

Klimop

Als eerste heb ik al flink wat jaren een klimop. Sinds ik uit huis ben heeft deze helaas last van luizen. Ik heb al heel veel geprobeerd, maar ze zitten er nog steeds. Gelukkig leeft het plantje nog steeds, hij groeit alleen niet meer zo hard. De klimop vind het fijn om constant in enigszins vochtige grond te staan.

De klimop verwijdert trichloorethyleen en benzeen uit de lucht, maar is vooral goed in het verwijderen van formaldehyde uit de lucht. Dit is een stof die in vrijwel elk binnenklimaat voorkomt en komt o.a. vrij uit spaanplaat, meubels en textiel. De klimop kan deze stoffen uit de lucht halen en daarmee de lucht zuiveren.

Clusia Rosea Princess

Dit is een plantje dat ik nu ook al een aardige tijd heb. Hij is al flink gegroeid en ik heb hem zelfs al eens moeten verpotten. Ik vind hem vooral heel leuk doordat de bladeren wat dikker zijn. Dat maakt dat hij toch een beetje uniek is in mijn planten zee. Iets wat hem ook uniek maakt, is dat hij echt heel erg goed is in het zuiveren van je kamer. Hij haalt allerlei stoffen uit de lucht en pompt er direct flink wat zuurstof voor terug. De Clusia houd ervan om lekker wat water te krijgen en vervolgens dit helemaal op te drinken. Wacht dus met water geven totdat de grond droog is.

Philondendron Xanadu

Dit is een van de grootste planten die ik heb. Ik vind hem zelf heel leuk omdat ik hem altijd iets eigenwijzigs vind hebben. De bladeren staan iedere dag weer anders en soms groeien er opeens heel veel bij en dan weer een tijdje niet. Ook een mooie bijkomstigheid is dat hij niet vatbaar voor ongedierte is. Volgens een onderzoek van N.A.S.A. haalt hij veel formaldehyde uit de lucht.

Dracaena marginata

Deze plant heeft bijna ieder huishouden volgens mij wel ergens staan. Het is een super makkelijk te onderhouden plant. Eigenlijk is hij altijd wel gelukkig, zolang je hem maar niet in direct zonlicht zet. Ik heb deze bovenop mijn kast staan zodat hij wat hoogte aan de ruimte geeft met zijn stammetje. Hij haalt bezene, formaldehyde, xylene en toluene uit de lucht en is daarmee ook een goede aanwinst voor de luchtzuivering in de ruimte.

Chlorophytum comosum

Dit plantje heb ik pas net en is dus ook nog niet zo groot. Al helemaal niet als je bedenkt dat deze planten echt heel grote en volle struiken kunnen worden. Het leukste vind ik misschien wel dat ze hun kindjes aan de uiteinden van de bladeren dragen. Daar komen dan dus een soort nieuwe toefjes aan te hangen, als je die afknipt en in water zet krijgen ze eigen worteltjes. De plant is ver super makkelijk te onderhouden. Hij houd niet van direct zonlicht en wil best wel wat water. Hij haalt formaldehyde, xylene en toluene uit de lucht.

Pilea Peperomioides

Natuurlijk mag de pannenkoekenplant niet ontbreken in mijn kamer. Deze plant is echt helemaal in, zoals jullie waarschijnlijk wel hebben gemerkt. Het is een makkelijke plant die van licht, maar geen direct zonlicht houd. Hij krijgt graag best wel wat water, maar wil tussendoor ook dat de grond eerst wat droger wordt. Grappig genoeg heeft deze plant verder eigenlijk niet buitengewoon goede zuiverende eigenschappen.

Ceropegia Woodii

Als laatste en nieuwste plantje heb ik nog deze chinese lantaarn. Hij is nog heel klein, maar groeit als een malle. Ik vind het heel leuk dat dit plantje zo snel naar beneden groeit, dat doet toch echt iets in je interieur. Ook de kleur vind ik mooi, het is best een apart soort groen. Dit plantje is ook heel makkelijk in de verzorging, slechts een ding is heel belangrijk en dat is dat hij geen natte voeten wil. Je moet dus alleen water geven als de grond droog is en overtollig water direct wegdoen. Het is dus handig om bij dit plantje een binnenpot te gebruiken waar gaatjes in zitten zodat hij dit overtollige water kwijt kan. Dit plantje heeft verder ook geen speciale zuiverende eigenschappen.

fullsizeoutput_909
fullsizeoutput_90d
IMG_5339

Nog meer planten

Naast deze planten heb ik ook nog drie plantjes. Van deze plantjes weet ik helaas niet de precieze naam en daardoor ook niet de zuiverende kwaliteiten. Als jij de naam weet, hoor ik het graag!

X

ps. als ik mijn gele muur op deze foto’s zie, haat ik hem nog meer… Ooit ga ik hem schilderen, écht! 😉

Vorige bericht
Volgende bericht

4 Comments

 • Reply
  Linda - Zaailingen
  16 oktober 2017 at 20:49

  Het zal me wat met dat lucht zuiveren enzo. Die plantjes zorgen gewoon voor puur geluk 😀
  Eigenlijk wil ik het liefst in de tropische kas van de botanische tuinen wonen. Hebben ze ook geen gele muren, haha.

  • Reply
   Marieke
   17 oktober 2017 at 10:25

   haha, helemaal waar! Ja, wat is het daar prachtig he..

 • Reply
  Karlijn
  18 oktober 2017 at 10:55

  Oeh, leuke planten! Ik heb zelf mijn vensterbank redelijk volgebouwd met kleine planten, maar ik wil graag nog wat grotere planten aanschaffen (al zal ik dan wel eerst ruimte moeten creëren in mijn kleine kamer haha).
  Karlijn onlangs geplaatst…Ik hou van lezen #30My Profile

  • Reply
   Marieke
   22 oktober 2017 at 17:32

   Dankjewel 🙂 Haha, nooit te weinig ruimte voor planten!

  Leave a Reply

  CommentLuv badge