Mijn zero-waste skincare routine

Sinds ik met duurzaamheid bezig ben, probeer ik steeds minder verpakkingen te gebruiken. Ondertussen is mijn skincare routine bijna helemaal zero-waste. In dit artikel vertel ik je hoe die eruit ziet, inclusief recepten om je eigen skincare producten te maken!

Ik wil dus steeds minder verpakkingen gebruiken in mijn skincare routine en de producten moeten geheel natuurlijk zijn. Daarom ben ik overgestapt naar het zelf maken van verschillende producten.

Coalface gezichtszeep

Ik begin mijn dag altijd met het wassen van mijn gezicht. Dat doe ik met deze vaste gezichtszeep van de lush. Hij is gemaakt van rozenhout, sandelhout en houtskool en geschikt voor de vettere huid. Ik gebruik deze nu sinds de zomer, toen ik weer ergere last kreeg van acne, en hij is nog lang niet op. In gebruik is hij dus hartstikke duurzaam. Verder ben ik er ook zeer tevreden over. Hij laat mijn gezicht schoon aan voelen zonder het trekkerig te maken. Verder zitten er kleine stukjes in de zeep die voor een heel milde scrub zorgen, vooral ’s ochtends is het erg lekker om hiermee wakker te worden. Ik gebruik hem zowel ’s ochtends als ’s avonds. Natuurlijk weet ik dat de producten van lush niet geheel vrij van zogezegde zooi zijn, maar het is een stap de goede kant op. Als iemand nog tips heeft voor vaste gezichtszepen voor de vettere huid, hoor ik het graag!

Tea tree water

Vervolgens spuit ik (heel charmant op de foto..) tea tree water op mijn gezicht. Deze is ook van de lush, maar ik ben van plan om hem zelf te gaan maken als deze op is. In deze zitten een aantal essentiële oliën: tee trea, grapefruit en jeneverbes. Deze zijn verdunt met water en hebben een antibacteriële, verstrakkende en ontstekingsremmende werking. Ik ben ook over dit product heel tevreden. Het geeft mij een heel fris gevoel en ik merk ook dat het een ontsmettend effect heeft, als ik het een dag niet gebruik is mijn acne direct erger. Ik gebruik ook deze zowel ’s ochtends als ’s avonds.

Lavendel gezichtscrème

Het volgende product dat ik gebruik, maak ik zelf. Het is een crème van cacaoboter, kokosolie, lavendel olie en frankincense olie. Lavendel olie heeft een ontsmettend en beschermend effect, de cacaoboter hydrateert, net als de kokosolie en de frankincense olie heeft een kalmerend effect. Ik ben op dit moment de eerste ‘batch’ hiervan aan het gebruiken en tot nu toe tevreden. Doordat er alleen maar olie inzitten is de creme wel erg vet en gebruik ik maar een heel klein beetje. Toch werkt dit erg goed en heb ik de hele dag een gehydrateerde huid die niet vettig is.

Het recept:

 • 1 tablespoon kokosolie
 • 1 tablespoon cacaoboter
 • 10 druppels lavendel olie
 • 10 druppels frankincense olie

Smelt de kokosolie en cacaoboter au bain-marie en voeg de oliën toe. Roer het goed door, stop het in een potje (ik gebruik er een van de dille en kamille) en klaar is je crème!

Hydraterende oogcrème

Vervolgens gebruik ik nog een speciale crème voor rond mijn ogen. Deze is minder vet, maar zorgt er wel voor dat mijn huid wat meer gehydrateerd raakt. Vooral ondermijn ogen heb ik snel last van een droge huid namelijk. Deze komt van de kruidvat en is spotgoedkoop. Hij is prima, niets bijzonders en niet natuurlijk. Ik moet eerlijk bekennen dat ik hem meer voor het potje kocht. Nu moet alleen de inhoud nog op…

Lavendel deodorant

Als laatste wil ik ook nog graag met jullie delen welke deodorant ik gebruik. Ik heb ondertussen al een aantal natuurlijke geprobeerd en een met baking soda erin beviel mij het allerbeste. Vervolgens heb ik een recept opgezocht hoe ik deze zelf kan maken. En nu maak ik dus mijn deodorant zelf. Het is even wennen voor je huid, maar daarna werkt het hartstikke goed. Ik heb helemaal geen last van gekke geurtjes en transpireer wel, maar dat is alleen maar goed.

Het recept:

 • 1/4 cup kokosolie
 • 3 tablespoons maizena
 • 1 tablespoon en 1 teaspoon baking soda
 • 20-25 druppels lavendel olie

Smelt de kokosolie au bain-marie, als deze gesmolten is meng je hem met de maizena en baking soda. Meng vervolgens de lavendel olie erdoorheen en roer totdat het een egale pasta is. Stop het nu in een potje en het is klaar voor gebruik. Je smeert het als een crème onder je oksels.

Ik ben benieuwd of jullie nog tips hebben voor een betere gezichtszeep. Daarnaast ben ik ook nog steeds op zoek naar het perfecte recept voor mascara. Wie helpt me??

X

Vorige bericht
Volgende bericht

7 Comments

 • Reply
  Linda - Zaailingen
  8 januari 2018 at 20:57

  Leuk dat je zoveel zelf maakt! Dat is volgens mij niet alleen de beste zero waste-optie, maar ook vaak het meest duurzaam qua ingrediënten.
  Sommige mensen schijnen het fijn te vinden om zich te wassen met Aleppozeep, dus misschien kun je dat eens proberen. Ik gebruik zelf trouwens helemaal niks! Zelfs niet eens elke dag water, zeker geen zeep en ook geen cremepjes. Alleen karitéboter op m’n lippen.
  Linda – Zaailingen onlangs geplaatst…Gelukkig nieuw haar!My Profile

  • Reply
   Marieke
   9 januari 2018 at 09:54

   Ja volgens mij ook, ik zorg dat alles biologisch is en ik weet natuurlijk wat erin gaat.. Hmm, dat kan ik wel eens proberen, thanks voor de tip! Ja, dat heb ik ook een tijdje geprobeerd, maar met mijn huid is dat niet te doen. Acne, psoriasis, eczeem, droge plekken, ik heb het allemaal haha.. :/

   • Reply
    Linda - Zaailingen
    9 januari 2018 at 20:58

    Oh, balen dat dat voor jou niet werkt! Gek hoe verschillende huidjes zo anders kunnen reageren.
    Bij mij is de acne op mijn rug juist zo goed als verdwenen sinds ik geen douchegel meer gebruik. Minder droge of juist vette plekjes overal! Voor eczeem heb ik hormoonzalfjes waarvan ik probeer te voorkomen dat ik ze nodig heb door (vroeger vaseline) karitéboter te smeren. Daar heb ik inderdaad ook wel íets voor nodig. Sinds gisteravond ben ik mn linkerhand met vaseline gaan smeren en rechts met karitéboter om te kijken of het uitmaakt, haha.
    Linda – Zaailingen onlangs geplaatst…12 tips om je groene voornemens tot een succes te brengenMy Profile

 • Reply
  Irene | tussenmarsenjupiter
  16 januari 2018 at 20:21

  Oké, dit vind ik heel inspirerend eigenlijk. Hoe lang kan je zo’n zelfgemaakte crème bewaren?
  Irene | tussenmarsenjupiter onlangs geplaatst…Duizend vragen aan jezelf • Deel 68My Profile

  • Reply
   Marieke
   23 januari 2018 at 12:39

   Ik gebruik hem nu ongeveer een half jaar en hij is gewoon nog hetzelfde als aan het begin. Dus in ieder geval best lang!

 • Reply
  Eva
  17 januari 2018 at 21:14

  Wat goed dat je er zo mee bezig bent en dat je het zelf wilt gaan maken! Ik kan je helaas niet verder helpen met mascara en gezichtszeep, maar je hebt mij wel geholpen met dit artikel 🙂 Het Tea Tree water van de Lush ga ik opzoeken

  • Reply
   Marieke
   23 januari 2018 at 12:38

   Wat fijn dat ik jou in ieder geval wel heb geholpen 🙂

  Leave a Reply

  CommentLuv badge