Tijd voor verandering

Vandaag een kritisch artikel waarin ik twee grote klimaat documentaires in verband leg met Trump, de nieuwe president van de VS. 

Een paar weken geleden kwam de documentaire ‘Before the Flood’ uit. Hierin onderzoekt Leonardo DiCaprio de oorzaken van de opwarming van de aarde en wat de gevolgen hiervan zullen zijn. Hij vertelt over allerlei verschillende onderwerpen, zoals palmolie, ontbossing en fossiele brandstoffen. Iets waar ik heel erg van schrok en wat ik graag wil uitlichten is het volgende; veel politici en andere grote instanties in de VS krijgen geld van oliebedrijven. Een veel voorkomend fenomeen in de VS, is het ontkennen van de opwarming van de aarde door politici. Dit draagt bij aan de ontkenning onder de inwoners. De rede hiervoor blijkt dus heel simpel te zijn. Misschien geloven deze politici wel in de opwarming, maar als ze dit toegeven gooien ze dus hun sponsoring weg.

Ik vond het een heel goede algemene documentaire. De keuze voor Leonardo is slim. Hij heeft een groot bereik en ook mensen die niet geïnteresseerd zijn in het klimaat, maar wel in hem, zullen deze docu kijken. Wel vond ik de documentaire soms wat chaotisch. Hij springt erg van de hak op de tak en brengt van alles aan het licht, maar een echte onderzoeksvraag of een conclusie miste ik. Toch is het een goede inleiding van het probleem.

Een documentaire die in zekere zin mooi aansluit op de documentaire van Leonardo, is ‘Cowspiracy’. In de documentaire van Leonardo wordt al heel kort uitgelegd wat de bijdrage van de veeteelt aan het probleem is. Cowspiracy gaat hier helemaal over. In Cowspiracy gaat Kip Andersen opzoek naar manieren om duurzamer te leven. Al snel komt hij tot de conclusie dat veeteelt een van de, al dan niet de, grootste vervuiler is.

cowspiracy-infographic

Dit is echt een van de beste documentaires die ik sinds tijden heb gezien! Ik heb al heel vaak ontzettend positieve verhalen hierover gehoord en kan het alleen maar beamen. Ik vind hem zelfs zo goed dat ik van mening ben dat iedereen deze moet kijken. Het geeft je namelijk een compleet andere kijk op de klimaatveranderingen. En natuurlijk is het ook fijn om een goede onderbouwing te zien voor mijn eigen keuzes. Gelijk krijgen is altijd fijn, haha.

En toen, toen was er vorige week groot nieuws. Trump is de nieuwe president van de VS. Trump heeft in de verkiezingstijd vele beloftes gemaakt over immigranten, vluchtelingen, Latino’s, Mexicanen, moslims en nog veel en veel meer. Beloftes die best angstaanjagend zijn, vind ik. Een belofte die hij echter afgelopen week, nadat hij verkozen was, maakte, vind ik misschien nog wel veel enger. Trump is van plan om de VS terug te trekken uit het akkoord van Parijs dat in 2015 is gesloten.

Het akkoord van Parijs is een hele grote stap geweest; zo wordt er voor het eerst juridisch een grens vastgesteld voor het aantal graden dat de aarde mag opwarmen. Namelijk 2%. Alle landen moeten een klimaatplan maken dat vooruitstrevend is en ambitieus, maar bovenal ieder jaar de lat een stukje hoger moet leggen. Ook moeten rijke landen ontwikkelingslanden hierbij financieel ondersteunen. Er is nog heel erg veel kritiek op dit verdrag en dat snap ik goed. Toch denk ik dat het een heel grote stap is geweest, aangezien tweehonderd landen eindelijk het probleem hebben erkend.

Nu is Trump dus van plan om zich hieruit terug te trekken. Trump gelooft niet in de opwarming van de aarde en ziet de plannen als belemmering van de ontwikkeling die hij voor ogen heeft voor de VS. Gelukkig is de minister van buitenlandse zaken op dit moment wel aanwezig bij de onderhandelingen in Marrakesh over de uitvoering van de plannen.

IMG_2706

Waarom vertel ik nou eerst iets over twee documentaires en daarna iets over Trumps plannen? Omdat ik het echt verschrikkelijk vind dat Trump niet inziet waar hij mee bezig is. Ik snap dat iedere leider zijn of haar land een goede economie toewenst. Iets wat echter zoveel belangrijker is, is een gezond klimaat. Een wereld waar op geleefd kan worden en waar alle mensen een plekje hebben. Het hoeft nog maar even zo door te gaan en dat is niet meer mogelijk! En dan zal ik je iets verassends vertellen, je economie dondert dan zo in elkaar. Ongeacht mooie plannen voor grote nieuwe investeringen, zoals die nu door Trump worden gepresenteerd. Alhoewel die ook discutabel zijn. Ik kan me er echt ontzettend boos over maken dat iemand met zoveel macht zo’n keuze wil maken en echt, maar dan ook echt, niet in lijkt te zien wat de gevolgen daarvan zijn. En daar komen de documentaires om het hoekje kijken, want allebei onderstrepen het belang van het akkoord en van verandering. Die verandering moet nu echt gaan gebeuren!

Do what you can do as well as you can do it every day of your life – uit Cowsparicy

Bronnen:

Hoe denken jullie hierover?

Vorige bericht
Volgende bericht

2 Comments

 • Reply
  Malou | Blonde Blossom
  20 november 2016 at 20:50

  Ik schrok me dood toen ik hoorde dat Trump zich wil terugtrekken, het geeft voor mij nog meer aan hoe idioot die man is. Bij zijn overwinningsspeech was ik iets gerustgesteld, omdat hij wat minder extreem leek. Toch vind ik de muur tussen VS en Mexico en dit plan wel echt zijn raarste plannen, hoe kan het dat er massaal op hem gestemd is?!

 • Reply
  naomiinwonderland
  3 december 2016 at 13:36

  Over Trump wil ik zelf niet nadenken want alles wat ie zegt en doet geeft me stress voor de toekomst van de aarde. Het blijft een vreemd stem systeem want Clinton heeft de populaire vote met meer dan 2 miljoen stemmen méér gewonnen…. nu dat terzijde, de eerste documentaire heb ik nog niet gezien maar Cowspiracy wel en die vond ik echt heel erg eye-opening! De eerste staat nu ook op m’n lijstje.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge