Waarom ik leef zoals ik leef

Sinds iets meer dan een half jaar ben ik steeds bewuster gaan leven met betrekking tot het milieu en de andere mensen op deze planeet. Hier heb ik misschien best een eigen kijk op, daarom wil ik er het een en ander over vertellen.

0016

Vlees

Sinds mijn vertrek naar Nepal ben ik bijvoorbeeld vegetariër. Nu ga ik iets zeggen waar sommigen van jullie misschien heel erg van schrikken… Ik ben namelijk niet vegetariër voor het welzijn van de dieren. Dat mensen dieren eten vind ik erg normaal en zou ik zelf ook doen, maar… De vleesindustrie deugt van geen kanten, inderdaad de dieren worden daar veel minder goed behandelt dan zou moeten. Het voer wat ze krijgen wordt veelal gemaakt van soja. Hiervoor moet dus uiteraard soja verbouwt worden en om er op dit moment een gigantische vraag naar soja is brengt dit ontzettend veel ontbossing met zich mee. Degene die deze kans veroorzaken zijn wij! Mensen die soja drinken en eten vanwege de hype, of mensen die vlees eten uit gewoonte. Dat ontbossing slecht is voor de natuur en het milieu weten wij onderhand allemaal. Iets waar niet iedereen zich van bewust is, is dat vlees eten ook echt slecht is voor het milieu.

De productie van, zoals ik net al vertelde, het voer brengt dus veel consequenties met zich mee. Terwijl het dier leeft laat het scheten, deze scheten (vooral die van koeien) bevatten veel gassen en hebben dus een slechte invloed op het milieu. Daar houd het echter niet op. De dieren worden ergens anders geslacht dan waar ze hebben geleefd, weer ergens anders worden ze tot biefstukken, spekjes en worsten gemaakt en dan moeten ze nog naar de supermarkt waarna wij ze ophalen met onze auto. Ontzettend veel heen en weer dus, vooral als je bedenkt dat deze fabrieken soms in compleet andere landen staan. Denk aan van Nederland naar Rusland en weer terug. En dan heb je de productie zelf nog. Dit is waarom ik vegetariër ben.

Kleding

Dan hebben we het alleen nog maar over vlees gehad. Een industrie die ook erg slecht is voor mens en milieu is de kledingindustrie. Het vervelende hierbij is echter dat je dan niet kan zeggen ‘voor mij dan maar geen kleding’, zoals je dat bij vlees kunt doen. Hierin zijn de meningen dan ook iets meer verdeeld. Ik zal eerst wat opties noemen die als ‘beter’ beschouwt kunnen worden. Als eerste zou je natuurlijk fairtrade en biologische kleding kunnen kopen. Dit is heel erg goed als het kan, feit is alleen dat de meeste biologische fairtrade kleding voor de gemiddelde Nederlander niet te betalen is en vaak ook niet super charmant of hip. Iets anders wat velen doen, is alles tweedehands kopen. De reden hierachter is dat je dan kleding als het waren hergebruikt en niet direct verantwoordelijk bent voor alle misstanden. Een andere mogelijkheid (en hype) is de capsule wardrobe. Hierbij is het idee dat je op vier vaste momenten je garderobe samenstelt en eventueel aanvult. Daarbij bestaat hij uit niet veel kledingstukken, meestal kiezen mensen een getal in de dertig. Dit laatste ben ik sinds kort gaan doen. Het is een leuke uitdaging en een makkelijk begin om bewuster om te gaan met het kopen van kleding. Hierbij kun je ook nog alles tweedehands kopen, mocht je echt veel doorzettingsvermogen hebben.

0018

Mijn kijk

Dat brengt me direct op hét punt dat ik hier wil maken (ja die is er…). Ik ben er heilig van overtuigt dat iedereen moet doen wat hij/zij kán doen en niet méér van zichzelf verwachten. Als je vlees kunt missen, eet het dan alsjeblieft niet meer! Vind je het simpelweg te lekker, eet het dan alsjeblieft gewoon! Je maakt het jezelf namelijk veel te moeilijk en daarmee is het gedoemd om te falen. Kijk eens bij jezelf en in je eigen leven wat jij persoonlijk kunt doen en/of missen. Is dat één dag in de week geen vlees eten, misschien wel al je kleding tweedehands kopen of helemaal vegan gaan eten? Zolang het maar bij je past, je je er goed bij voelt en je erachter staat.

Vanuit dit principe kijk ik zo nu en dan naar mijn levensstijl en pas ik misschien wel wat aan. Een leuk voorbeeldje is dat ik sinds kort koffie in de trein meeneem in zo’n thermosbeker in plaats van iedere dag een to go kopje te kopen. Het zijn kleine veranderingen, die uiteindelijk het verschil maken.

X

 

Vorige bericht
Volgende bericht

7 Comments

 • Reply
  Clairecodi
  15 november 2016 at 10:56

  Leuk om te lezen! Ik vind het niet gek dat je het niet doet voor de dieren. Ik denk dat als je het je hele leven zo doet, dan ben je het ook gewend. Misschien is de film Speciesism een aanrader. Anyway: elke verandering is gewoon mega goed! Ik ben nu ook meer bezig met afval scheiden, minder make-up watjes gebruiken en andere simpele kleine dingetjes. Misschien maakt het in vergelijking met de rest van de wereld niet heel veel verschil, maar alle beetjes helpen. Keep going 🙂

  • Reply
   Marieke
   15 november 2016 at 11:12

   Ja dat is ook precies hoe ik er naar kijk! Dank voor de tip, ga ik zeker kijken! En die punten zijn ook hartstikke goed joh! Ga ik misschien ook wel mee aan de slag…

 • Reply
  naomiinwonderland
  17 november 2016 at 11:51

  Heel erg interessant om te lezen en als het gaat over vegetariër zijn, dan vind ik het gewoon geweldig dat je het bent, of je het nu al dan niet doet voor de dieren, dat maakt niet zo zeer uit want sinds ik gestopt ben met het eten van vis/vlees ben ik ook actiever op zoek naar meer informatie en ik besef nu ook heel goed dat dit niet alleen belangrijk is (in mijn ogen althans) voor de dieren maar ook gewoon voor de hele planeet! Het is zo veel intenser dan dat alleen en ik ben nu ook gewoon doelbewuster bezig met alles in de mate van het mogelijke.

 • Reply
  Sophie
  18 november 2016 at 17:54

  Ik ben ook vegetariër, maar inderdaad ook niet enkel vanwege het dierenleed. Ik denk dat het bij mij 50/50 is: het niet willen betalen voor dierenleed (vooral uit de bio industrie) en het besef dat we door het eten van vlees het milieu ontzettend vervuilen. Vlees is op geen enkele manier duurzaam en we hebben het ook niet meer nodig. Dus voor mij is dat een makkelijke keuze, al heeft het wel even geduurd. We moeten allemaal verantwoording nemen als we op deze wereld willen blijven leven, maar tegelijkertijd doen wat we kunnen en willen doen. Niet iedereen zal gelukkig of gezond worden van een veganistisch dieet bijvoorbeeld, maar het is wel goed dat steeds meer mensen het wel proberen. Mooi geschreven!

  • Reply
   Marieke
   18 november 2016 at 20:26

   Dankjewel! Ja ik ben het helemaal met je eens 🙂 het is vooral best een lastige kwestie denk ik. Belangrijk is dat iedereen gaat inzien dat het niet goed gaat met de aarde

 • Reply
  resaarcle
  23 november 2016 at 22:19

  Het is altijd fijn om een bewuste keuze om te kunnen zetten in een automatisme zodat het je helemaal geen moeite kost en je het na een tijd gewoon doet zonder nadenken. Hoera voor al je bewuste keuzes!

  • Reply
   Marieke
   24 november 2016 at 09:32

   Ja dat klopt helemaal

  Leave a Reply

  CommentLuv badge