Bewuste veranderingen #5: Waarom ik wel vegetariër ben, maar geen vegan

Deze bewuste veranderingen wil ik helemaal wijden aan mijn eerste eigen bewuste verandering. Ik schreef er ooit al een artikel over, maar ik vind het tijd om mijn verhaal in een nieuw jasje te gieten en uit te breiden. Daarom leg ik jullie vandaag uit waarom ik vegetariër ben geworden en waarom ik geen veganist ben. Lees je mee?

Waarom ik vegetariër ben

Ongeveer anderhalf jaar geleden begon ik te denken over duurzaamheid. Ik realiseerde mij dat ik het altijd wel belangrijk had gevonden, maar nooit iets heb gedaan om bewuster te leven. Dat was het moment waarop ik ben gaan denken wat ik dan zou kunnen veranderen. Ik wilde iets veranderen in mijn leven waarvan ik wist dat ik het niet lastig zou vinden en wat een grote impact zou hebben. Zo kwam ik uit op het eten van vlees. Ik at sowieso al niet zoveel vlees en het was daarom ook een makkelijke stap om dit helemaal af te zweren.

 

Foto credits: Maryse Carbo

Vlees en het milieu

Alleen hoe zit dat nou eigenlijk, dat verband tussen vlees en milieu. Het is een lang en ingewikkeld verhaal, maar het komt erop neer dat de vleesindustrie echt verschrikkelijk vervuilend is. Van de productie van het voer van de dieren tot de productie van je worstje. Het is allemaal mega vervuilend, corrupt en ronduit naar. Ze hebben overal een vinger in de pap, waardoor jij dit niet weet of hoort dat het eten van vlees helemaal niet slecht voor het milieu is.

Eigenlijk kan ik het zelf niet goed uitleggen, het is teveel waardoor ik er alleen maar een onsamenhangend verhaal van maak. Hieronder een inphographic van Cowspiracy die ik erg duidelijk vind. Mocht je nog niet overtuigd zijn, dan kun je de documentaire ‘Cowspiracy’ kijken (staat gewoon op Netflix). Dit is een docu over de hele industrie en zij impact op het milieu waarin het hele verhaal wel duidelijk en nauwkeurig wordt uitgelegd. Wat mij betreft is dit een van de beste docu’s rondom dit thema en dus een echte must watch als je interesse hebt in duurzamer leven en/of vegetarisch eten.

 

 

Dit is dan ook dé tip voor deze aflevering. Wordt vegetariër, eet een dag per week geen vlees meer of stop met het eten van vlees op brood. Je hebt direct al zo ontzettend veel impact. Ik zeg niet dat je direct helemaal moet stoppen. Kijk wat er voor jou in jouw levensstijl past. Een kleine verandering is er al een en dat is nou precies waar deze hele serie om draait.

Waarom ik geen veganist ben

Feit is dat het nog beter voor het milieu is om veganistisch, helemaal geen dierlijke producten, meer te eten. Toch heb ik er heel bewust voor gekozen om geen veganist te zijn. Ik ben namelijk van mening dat de mens van origine is gemaakt om zowel dierlijke producten (inclusief vlees) als plantaardige te eten. Dit denk ik, omdat de mens dit al zo ontzettend lang doet. Wij, als dierensoort, zouden dit door de evolutie óf al lang niet meer doen als het slecht voor ons zou zijn óf we zouden niet meer bestaan.

 

 

Ik eet geen vlees omdat dit mogelijk is. Ik eet nog steeds gezond en krijg nog steeds al mijn voedingsmiddelen binnen. Het is beter voor het milieu en omdat ik het niet eens ben met de inrichting van de huidige vee industrie. Ik ben niet vegetariër omdat ik het zielig vind voor dieren dat zij worden opgegeten. De reden dat ik geen veganist ben, is omdat dit zou betekenen dat ik, in mijn optiek, ongezond zal gaan leven. Ik moet dan supplementen bijslikken. Dit is voor mij een teken dat ik dus een levensstijl aan zou hangen die niet gezond is, ik heb namelijk extra pillen nodig om het gezond te maken.

Voor mij ligt dus de grens tussen vegetarisch en veganistisch eten. Wel eet ik zo nu en dan veganistische maaltijden, gewoon omdat dit dan zo loopt. Ook eet ik vooral plantaardige melk en yoghurt. Geheel veganistisch eten zal ik echter, denk ik nu, nooit gaan doen.

 

 

Ik vind het best spannend om dit artikel online te zetten. Ik weet namelijk dat dit onderwerp best gevoelig ligt en ik met sommige van jullie van mening zal verschillen. Dit is wat mij betreft prima en ik hoop dus dat jullie mijn keuze en visie ook kunnen respecteren.

X

Vorige bericht
Volgende bericht

14 Comments

 • Reply
  Malou | Blonde Blossom
  10 juli 2017 at 09:05

  Ik vind het heel goed dat je hier een artikel aan wijdt en ik ben het ook helemaal met je eens (maar dat wist je al). Ik zit eraan te denken om zelf ook minder vlees te gaan eten, misschien volgend jaar als ik in Leiden woon! Malou x
  Malou | Blonde Blossom onlangs geplaatst…Travel Diary | Snapshots Ohrid dag 1 & 2My Profile

  • Reply
   Marieke
   20 juli 2017 at 10:13

   Dankjewel 🙂 Ja dan is dat een stukje makkelijker, goed idee.

 • Reply
  Marloes
  10 juli 2017 at 11:45

  Mooi artikel, ik begrijp je helemaal. Toevallig heb ik vorige week geschreven over vegetariër zijn 🙂 Vegan zijn zou voor mij ook iets te veel van het goede zijn. Cowspiracy wil ik aan de ene kant heel graag kijken, omdat ik denk dat het wel goed is voor mijn bewustwording, maar aan de andere kant ben ik wel een beetje bang dat er heftige beelden in zitten. En dat ontwijk ik liever. Of valt dat wel mee? Klinkt een beetje hypocriet, eigenlijk. Ik weet wel wat er speelt, maar ik hoef het niet te zien.
  Ik ben wel blij dat mensen om mij heen zien dat vegetarisch eten (af en toe) ook belangrijk is en vooral dat ze zien dat vega ook hartstikke lekker kan zijn en ze daarom ook minderen met vlees 🙂
  Marloes onlangs geplaatst…Nu eindelijk echt volwassen!My Profile

  • Reply
   Marieke
   20 juli 2017 at 10:12

   De heftige beelden bij Cowspiracy vallen echt alles mee! Er wordt een kip geslacht, maar dan kun je wegkijken, en voor de rest komen er geen nare dingen in beeld. De docu gaat vooral over de misstanden in de industrie op financieel vlak en welke gevolgen dit heeft. Echt een aanrader dus 😉

 • Reply
  Linda - Zaailingen
  13 juli 2017 at 11:30

  Kan me hier helemaal in vinden hoor! Ik ben ook vega geworden vanwege het klimaat en milieu. 80% vega was mijn doel, maar uiteindelijk bleek ik 100% fijner te vinden. Vanuit het oogpunt van dierenleed zou veganisme het enige logische vervolg zijn, maar mijn gezondheid vind ik niet minder belangrijk dan het milieu. Het staat me ook tegen om supplementen te gaan slikken. Van de andere kant vraag ik me af of ik met alleen kaas en af en toe een eitje niet alsnog tekorten oploop en veel supplementen zijn heel veilig, dus ik ben er (afgezien van mijn liefde voor kaas!) nog niet helemaal over uit. Ik ga me er snel eens verder in verdiepen.
  Vergeet trouwens vooral niet dat je al duizend keer beter bezig bent dan de meeste mensen! Als je toch ooit kritiek krijgt, vergelijk jezelf dan met een gemiddelde eter en vier de positieve verandering die je gemaakt hebt 🙂

  • Reply
   Marieke
   20 juli 2017 at 10:09

   Dankjewel voor je lieve reactie 🙂 Daar ben ik inderdaad ook wel benieuwd naar!

 • Reply
  Jessica J.
  15 juli 2017 at 13:58

  Ik begrijp je uitleg volkomen. Hopelijk krijg je hiervoor geen leger boze veganisten over je heen, want je doet het in ieder geval stúkken beter dan al diegenen die wél dagelijks hun portie vlees nodig hebben.
  Jessica J. onlangs geplaatst…De Brooklyn Bridge in onze woonkamer!My Profile

  • Reply
   Marieke
   20 juli 2017 at 10:06

   Haha, ja daar was ik dus ook een beetje bang voor 😉 Dankjewel!

 • Reply
  Astrid
  16 juli 2017 at 14:09

  Hoi Marieke,
  Goed dat je zo met duurzaamheid bezig bent! Vroeger dacht ik ook dat veganisme niet gezond zou kunnen zijn. Je moet B12 slikken, een vitamine die niet (meer) in plantaardige voeding voorkomt (oa omdat de aarde verarmt is). Tot ik mij besefte dat de voeding die de veedieren eten net als de veel vega(n) producten uit de supermarkt, verrijkt wordt met B12. Niet alleen het dierenleed, maar ook de onnodige inefficiëntie trokken mij over de streep. Waarom diervoeding kweken, dieren opsluiten, voeden, melken, terwijl je bij stap 1 kunt blijven door de sojabonen meteen tot melk te vermalen? Zuivel en de ‘bijproducten’ (kalfsvlees, rundvlees van uitgemolken koeien) is verre van duurzaam.
  Groene groet, Astrid

  • Reply
   Marieke
   20 juli 2017 at 10:08

   Bedankt voor je reactie. Wat goed dat je veganistisch eet! Zoals ik in mijn artikel al benoem, ben ik mij ervan bewust dat dit nóg beter voor het milieu is. Toch wegen de andere punten voor mij op dit moment nog zwaarder.

 • Reply
  Nele
  29 juli 2017 at 19:08

  Ik kan me zo goed vinden in dit artiekel, heel fijn om dit te lezen van iemand anders die dezelfde keuze maakt als ik 🙂 Het is al goed dat keuzes maakt die het milleu helpen en natuurlijk is het allemaal je eigen keuze ^_^

  • Reply
   Marieke
   30 juli 2017 at 23:17

   Dankjewel voor je lieve reactie 🙂

 • Reply
  Sofie
  31 juli 2017 at 11:46

  Zoals gezegd kom ik dus meteen dit artikel lezen! Herkenbaar dus, al ben ik dan flexitarisch en geen vegetariër. Ik blijf het toch jammer vinden dat we blijkbaar allemaal een beetje schrik hebben om dit eerlijk te delen. Maar dus supergoed dat je het ook gedaan hebt!! Ik hoop dat je je helemaal goed voelt bij je keuze en ik bewonder je ervoor in elk geval!
  Sofie onlangs geplaatst…Vegetarische bitterballen van de Vegetarische SlagerMy Profile

  • Reply
   Marieke
   7 augustus 2017 at 10:01

   Ja ik vind dat ook erg jammer… Dankjewel 🙂

  Leave a Reply

  CommentLuv badge