City Guide Wenen

Mijn eerste reis van 2017 is een feit! Samen met mijn vriend begon ik dit jaar goed. Al in de eerste week zijn wij voor vier nachtjes naar Wenen geweest. Wat een prachtige stad zeg! Terwijl we allebei nog aan het bijkomen waren van oud en nieuw stapten we afgelopen dinsdag het vliegtuig in. Op naar de sneeuw!

Geen sneeuw…

Dus zoals ik al zei, vol zin vertrokken wij afgelopen dinsdag richting Wenen. Met sneeuw, dachten wij. Nou mooi niet dus… Er lag geen sneeuw, wel was het erg koud! Door wat vertraging kwamen we uiteindelijk aan het eind van de middag aan in ons Airbnb’tje. Een super mooi appartement naast de Donau en vlak bij de metro, ideaal dus! Nadat we ons even hadden opgewarmd stapten we weer de kou in op weg naar een supermarkt. Die avond hebben we, samen met twee andere avonden, thuis gekookt.

  

Woensdag

De volgende ochtend werden we enigszins overdonderd door de schoonheid van Wenen. Echt ieder gebouw is mooi, groot en imposant! ’s Ochtends besloten we de stad te gaan verkennen. Al bibberend liepen we door de straten van Wenen waar we toch wel een beetje de mensen en winkeltjes misten (die bleken op andere plekken van de stad te zijn). Na wat rondgedwaald te hebben belandde we in een het Kleines Cafe om ons even op te warmen. Hierna was het tijd om naar het Kunsthistorisch Museum te gaan. Dit is een echte aanrader, het is een soort Rijksmuseum van Wenen. Aangezien we nu toch al in de buurt waren van de Naschmarkt, zijn we daar ook heen gegaan. Dit is een overdekte markt met allerlei kleine restaurants en winkels, hier hebben we in een leuk restaurant een tijdje zitten borrelen waarna we weer richting het appartement gingen.

 

Donderdag

Op donderdag besloten we dat we toch wel erg graag Schloss Schönbrunn wilden bekijken. Doormiddel van een audio guide zijn we door een deel van dit gigantische zomer (wat?!) verblijf geslingerd. Het was erg leuk om zo veel informatie te krijgen over de familie die, meer dan 600 jaar, over Oostenrijk heeft geregeerd. Hierna hadden we wel behoefte aan wat te eten en dus gingen we op weg naar café Kolb. Een café waar Freud vaak kwam en waar ze super lekkere Strüdel schenen te serveren. Dat laatste is zeker waar! Het café deed mij een beetje denken aan een bistro en was erg gezellig. Na het reuzenrad in het Prater park te hebben bewondert zijn we deze avond gezellig uit eten geweest in een typisch Oostenrijks restaurant.

Vrijdag

Vrijdag was een beetje een gekke dag. Het was namelijk Drie Koningen en dit blijkt een nationale feestdag in Oostenrijk te zijn. Hierdoor waren alle winkels dicht, net nu we hadden besloten om die dag te gaan winkelen. Gelukkig was het Hundertwasserhaus wel open, dit wilde ik namelijk nog graag zien. Dit is ook weer een aanrader, het is een super raar, maar mooi gebouw. De rest van de dag bestond uit veel cafeetjes en kerken. Want wat zijn er veel mooie kerken in Wenen! Als klapper op de vuurpeil zijn we aan het eind van de dag nog de toren van de Stephansdom opgegaan, wat een uitzicht!

Tips

In Wenen blijken er heel veel verborgen schatten te zitten als het op entreeprijzen aankomt. Daar hebben wij natuurlijk gretig gebruik van gemaakt en erg van genoten;

 • Wil je nou graag naar de opera of wil je het gebouw vanbinnen bewonderen, maar heb je niet honderden euro’s voor een kaartje? Niet getreurd, voor 3 á 4 euro kun je een sta kaartje kopen! Deze kaartjes kun je vanaf ongeveer 2 uur voordat de opera begint bij het ticket loket kopen. Dit is natuurlijk een fantastische kans om een (stukje van de) opera mee te maken.
 • In Wenen zijn er ontzettend veel musea. Zo ook het Museum für angewandte Kunst. Dit museum heeft niet alleen een fantastische collectie, maar het is ook een fantastisch mooi gebouw. Hier hebben ze iedere dinsdag avond ‘MAK NITE’, een avond waarop iedereen gratis naar binnen mag! Zo kun je als ‘niet-echt-kunstliefhebber’ toch het gebouw vanbinnen bekijken.
 • In een rondje om het centrum lopen allerlei trambanen én een toeristische tram. Natuurlijk is de toeristische tram erg leuk en interessant, maar het kost wel geld. Als je toch al een onbeperkt kaartje voor het openbaar vervoer gebruikt (wat ik erg kan aanraden!) dan kun je veel beter de ‘normale’ tramlijnen 1 en 2 nemen. Je komt dan langs precies dezelfde gebouwen. Je hebt ook nog eens de kans dat je dan in een super oude tram terecht komt!
 • Ze raden je overal de Vienna Card aan, waarmee je gratis ov en allerlei kortingen krijgt voor een bepaalt aantal uren. Wees niet bang, ze hebben ze ook voor alleen het ov en die zijn een stuk goedkoper!
 • Het echt leuke (en hippe) deel om te shoppen ligt in district zes en zeven, mocht je het net als ons niet kunnen vinden…

Vienna

Jeetje wat was je mooi, ik had wel verwacht dat Wenen mooi zou zijn, maar dit was toch wel heel anders. Wenen is mooi, statig, conservatief en eigen. Het is niet zo knus als Praag, onpersoonlijk als Parijs, modern als Londen of vooruitstrevend als Berlijn. Ik heb er heel erg van genoten en kan iedereen aanraden om ook eens naar Wenen te gaan, om de cafeetjes-cultuur te ervaren, de geschiedenis en de variatie aan bezienswaardigheden.

Oja en over die sneeuw, die hebben we wel zien vallen maar het was niet genoeg om te blijven… Ondanks dat het minstens min vier was overdag.

X

Vorige bericht
Volgende bericht

4 Comments

 • Reply
  Claire
  9 januari 2017 at 20:24

  Klinkt als een mooie ervaring! Ik ben er nog nooit geweest maar het komt nu wel op mijn lijstje 🙂 Zul je natuurlijk ook net zien dat je wilt winkelen als de winkels dicht zijn.

  • Reply
   Marieke
   9 januari 2017 at 21:37

   Hahaha ja! De shopgoden zullen wel hebben geroken dat mijn bankrekening niet meer zo groot was 😉

 • Reply
  Sandra
  11 januari 2017 at 12:33

  Wenen staat absoluut op mijn lijstje om een keer naar toe te gaan! Vind trouwens de tip die je geeft over die goedkope kaartjes 2 uur voordat het begint een hele goede. Die ga ik zeker onthouden! Evenals die tip van de trams. 🙂 Hoop snel weer een keer naar Oostenrijk te kunnen en dan ook naar deze stad te gaan. Een paar maanden geleden was ik voor het eerst in Oostenrijk en sinds dien ben ik echt gek op dit land!

  • Reply
   Marieke
   12 januari 2017 at 10:32

   Ja dat maakt het opeens een hele ervaring hé?! Als je weer eens naar Oostenrijk gaat, moet je zeker even langs Wenen!! Dat is het helemaal waard 🙂

  Leave a Reply

  CommentLuv badge